Kaos på gatorna i Ürümqi

NYHETER

Tusentals hankineser som drar genom gatorna med hammare, järnrör och kedjor. Luften tung av hatiska slagord och kravallpolisernas tårgas. Situationen i den kinesiska staden Ürümqi var på tisdagen så kaotisk att regimen utlyste utegångsförbud.

Två dagar efter det att minst 156 personer dödades och över 800 skadades i de värsta etniska sammandrabbningarna på flera decennier var det på tisdagen dags för nya kaotiska scener på Ürümqis gator. Även om båda folkgrupperna kastade stenar och slogs med polisen under dagen dominerades protesterna av hankineser som i tusentals marscherade längs gatorna med alla möjliga former av improviserade tillhyggen.

– De attackerade oss. Nu är det vår tur att attackera dem, sade en ung man till nyhetsbyrån Reuters.

Hatiska slagord

Enligt Reuters hördes också slagord som "utrota uigurerna" och "enighet är styrka" bland de marscherande. En grupp hankineser försökte krossa porten till ett uiguriskt bostadshus medan de boende öste ner stenar från taket. Uiguriska restauranger slogs sönder och stenar kastades mot en moské.

Polisen använde tårgas och reste barrikader för att försöka hindra de uppretade hankineserna att gå in i uiguriska kvarter.

Men enligt AFP förhöll sig ordningsmakten på andra håll passivt och såg på medan hankineserna marscherade längs gatorna.

Tidigare på dagen samlades uiguriska kvinnor i de nordvästra delarna av staden och protesterade mot att deras män gripits i godtyckliga razzior efter helgens protester. Vissa av dem tog av sig sina skor och kastade mot muren av polissköldar, rapporterade BBC:s reporter på plats.

Utegångsförbud

– Polisen tog min man i går och sade inte varför, sade en kvinna som kallade sig Maliya till Reuters.

Statliga medier uppgav att fler än 1 400 människor har gripits efter oroligheterna i helgen.

Myndigheterna bestämde sig för att utlysa utegångsförbud i Ürümqi natten till onsdagen. Regimen bekräftade också att den kapat tillgången till internet i delar av staden för hindra protesterna från att spridas.

På tisdagen kom också de första rapporterna om att oroligheterna nått andra delar av Xinjiang-provinsen. Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina upplöste polisen en folkmassa med cirka 200 demonstranter som samlats utanför en moské i staden Kashgar. Men Kina-kännaren Niklas Swanström tror att den kinesiska regimen kommer att slå ner oroligheterna ganska snart.

Exploderande krutdurk

– Den kinesiska regimen har ju en kraftig militär närvaro i Xinjiang och kommer nog slå ner det här ganska effektivt, säger han till TT.

Förklaringen till uigurernas protester är ett långvarigt socialt missnöje som nått kokpunkten, menar han. En allt större inflyttning av hankineser, diskriminering av uigurer på arbetsmarknaden och inför domstolarna och en upplevelse av att godbitarna från oljan och gruvorna hamnar i Peking. Allt leder till att en krutdurk har byggts upp underifrån som nu till slut har exploderat.

– Många uigurer känner att de är fångar i sin egen stat.

TT