Nu kommer algerna

NYHETER

Hur påverkas din semester av algblommningen?

Algblommningen har börjat och den väntas nå rekordmängder i sommar. Framförallt i Östersjön. Glöm inte att kolla algläget där du ska semestra.

Foto: André De Loisted
Kustbevakningen letar med flygplan efter områden med extra mycket algblommning.

Algblommningen blir värre för varje år. Har du en gång sett din drömstrand svepas in i den gulgröna geggan, så vill du nog inte gärna uppleva det igen. Du kan dessutom bli sjuk av algerna. Har du fått i dig mycket av dem så kan det leda till illamående, hudirritation, diaré och kräkningar. Ett hett tips är att kolla algstatusen innan du bestämmer vart du ska semestra.

Algerna blommar i stort sett året runt, men de kan vara skadliga under högsommaren i juli och augusti. I år väntas rekordmycket blommning. Den gynnas av varmt, lugnt väder och höga halter av näringsämnen som kväve och fosfor.

Alger i hela Östersjön

Såhär i början av juli har algblommningen tagit fart. Hittills är det främst Östersjön som drabbas, där rapporteras alger på ytan i princip i hela havet. Värst är läget i Kalmarssund. Upp mot Bottenviken ser det bättre ut.

– Nu har vi inte lika mycket problem med övergödning som i egentliga Östersjön utan det är mycket mindre näring här uppe. Här kan det vara lite mindre algblomning i vikar och så, säger Annelie Sedin, miljöhandläggare för informationscentralen för Bottniska viken till Sveriges Radio.

Landskap som Norrbotten och Västerbotten kan alltså vara ett bättre val för en badsemester än Öland, Gotland, Blekinge och Skåne.

Nu i veckan har vädret över Östersjön varit lågtrycksbetonat och blåsigt vilket drivit algerna bort från stränderna och delvis blandat ut dem så att de inte ligger på ytan. Men nu till helgen rapporterar SMHI om lite lugnare och varmare väder, vilket kan driva algerna mot stränderna igen.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM