Bloggare rasar mot antipiratlag

Av: Daniel Feldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny lag ger företag rätt till att begära IP-nummer från internetleverantörer

Foto: Rolf Andersson

IP-nummer från fildelare kan lämnas ut till upphovsrättsinnehavare för att användas i rättslig process.

– Det låter i mina öron väldigt rättsosäkert, säger bloggare.

Lagen bygger på ett EU-direktiv. Lagrådet konstaterar i sitt remissyttrande att den föreslagna bestämmelsen går längre än vad direktivet kräver och regeringen vill ge upphovsrättsinnehavare, till exempel film- och musikindustrin, möjlighet att begära fram information om vem som innehaft ett visst IP-nummer.

Sannolika skäl

Enligt lagen ska en upphovsrättsinnehavare kunna gå till domstol och begära att information lämnas ut om ett visst IP-nummer om det finns sannolika skäl för att någon gjort sig skyldig till ett upphovsrättsintrång. Dessa uppgifter kan sedan användas för att starta en rättslig process för att begära ersättning eller bara för att påpeka för den skyldige personen att han eller hon begått en överträdelse. Direktivet talar dock bara om att man ska ha rätt att begära ut information i samband med en rättegång.

Lagrådet påpekar att regeringen utförligt redovisat behovet av ökade möjligheter att stoppa olaglig fildelning, men anser att ett fylligare underlag om förslagets betydelse för den personliga integriteten vore önskvärt.

Bloggvärlden tycker till

- Vi är många som i direktsändning sett högerregeringens statsminister Fredrik Reinfeldt garantera att han inte vill jaga en ungdomsgeneration, säger Rosemari Södergren på Kulturbloggen. Antingen så har Fredrik Reinfeldt inga problem att ljuga svenska befolkningen rakt upp i ansiktet eller så är han så dum att han inte förstår vad det är han sätter igång, fortsätter Rosemari i sitt blogginlägg.

"Väldigt rättsosäkert"

- Det låter i mina öron väldigt rättsosäkert att ge ip-nummer för stor beviskraft, när den egentligen inte säger vem som faktist sitter bakom datorn, skriver jj.n i sin blogg. JJ.n jämför det med böter för fortkörning som bevisats genom en fartkamera. Stämmer inte utseendet på personen som framför bilen med den som äger bilen så går det inte att bötfälla personen ifråga.

Dags att skrika

Scheibel Julin tycker att det är dags att skrika och efterlyser den revolutionsstämning som spreds i bloggvärlden när FRA-lagen gick igenom. - Nu är det dags att skrika igen när privata företag ska få begära ut IP-adresser, skriver han i sin blogg.

"Skarpt läge"

Enligt Rick Falkvinge är det två veckor innan propositionen är lagd. Fram tills dess finns det möjlighet att påverka. - Detta är vårt kritiska fönster, skriver han .

Träder i kraft

Antipiratlagen är tänkt att träda i kraft första april 2009.

Alla bloggar om Ipred

Kommentarer från Snack

Över 80 läsare tyckte till i gårdagens artikel om antipiratlagen. Här är ett urval:

Chaotic, 22 år

"nu ska dom kunna gå efter de svaga som inte har råd att försvara sig själva"

DJ72, 35 år

"...och hur har de tänkt att bevisa fildelning? Med en skärmdump?"

Snyggtjobbat, 39 år

"Hur kan Johnny Depp få över 50 miljoner dollar för Pirates of the caribbean 4 om nu filmindustrin går på knäna pga fildelning."

Mr QS, 45 år

"Bra, Fildelning är inget annat en ren stöld. Många verkar tro att internet är en frizon där man får göra vad man vill."

Man Lex

"Vad händer med alla som kör med oskyddat trådlöst nätverk, det finns många? Fel personer kan faktiskt bli anklagade."

Publicerad: