Forskare varnar för barns tv-vanor

”Barn under två år bör inte titta på tv”

Barn under två år bör inte titta på tv. Tv-tittande kan störa sömnen och försena utvecklingen, hävdar en amerikansk forskare.

– Särskilt program med snabba klipp och zoomningar kan vara tröttande för barnen, säger professor Hugo Lagercrantz.

Forskaren Dimitri Christakis vid Seattle och Washingtons universitet, har gått igenom 78 studier om barns tv-tittande de senaste 25 åren.

Hans slutsats av studierna är att små barns utveckling försenas av tv-tittande, både vad gäller språk och inlärning. Blinkande ljus och snabbt växlande scenbyte överstimulerar deras hjärnor.

Bättre med vuxna

– Även pedagogiska program som är till för att lära barnen språk har visat sig ha mindre effekt än när någon vuxen person i närheten berättar samma sak, säger Hugo Lagercrantz.

Resultaten presenteras nu i vetenskapstidskriften Acta Paediatrica.

Behöver tid själva

Inget tv-tittande före två års ålder, och max två timmar per dag upp till fem års ålder. Så ser rekommendationerna ut i USA, och så vill Hugo Lagercrantz att det ska vara i Sverige också. Frankrike införde nyligen striktare regler för tv-tittande bland barn under tre år.

– Samtidigt är det inte skadligt att titta på Bolibompa. Det viktiga är att man ser på tv med förnuft och inte ersätter barnets tid med vuxna med tv:n.

Hugo Lagercrantz menar att vuxna ska se på tv tillsammans med barnen och att man inte ska titta oselekterat.

– Stäng av när ni har sett klart och låt inte tv:n stå på som bakgrund när barnen leker. Det är också onödigt att låta barnen har varsin egen tv på sina rum.

"Bra för barn"

Genomgången visar att nio av tio barn under två år tittar på tv regelbundet. En tredjedel av tusen amerikanska familjer lät sina barn se på tv därför att de trodde att det ”var bra för barnens hjärnor”, enligt TT.

Något sådant finns det inget belägg för. Men Hugo Lagercrantz tror att tv har en god effekt på lite äldre barn.

– Många svenska barn är bra på engelska just för att de ser mycket på tv. Det viktiga är att tittandet inte utesluter andra aktiviteter, som att idrotta och umgås.

Publisert: