Norge nobbar Gripen

NYHETER

väljer amerikanska F-35 istället

JAS Gripen.

Norges regering säger nej till svenska Jas Gripen. I stället väljer Norge det amerikanska stridsflygplanet F-35 som beskrivs som bättre på nästan alla punkter.

Från svensk sida möts beskedet med besvikelse och förvåning.

Egentligen hade den norska regeringen fram till den 19 december på sig att uttala sig om vilket plan som ska köpas in. Men plötsligt kom beskedet på torsdagseftermiddagen om att regeringen förordar amerikanska F-35, även kallat Joint Strike Fighter (JSF,) som tillverkas av Lockheed Martin.

– Stridsflyget är en helt avgörande del av vårt försvar, eftersom vi har lång kust och stora landområden att övervaka. Därför var detta val oerhört viktigt, sade statsminister Jens Stoltenberg vid en presskonferens i Oslo.

– Expertutlåtandena är entydiga om att JSF är bättre för våra behov. Det är också billigare, sade Stoltenberg och tillade att de tre regeringspartierna är ense om att F-35 är det bästa valet.

F-35 bättre på det mesta

Beslutet motiverades ytterligare av försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen där hon gjorde en detaljerad teknisk genomgång som gång på gång visade hur F-35 gjort bättre ifrån sig än Gripen på nästan alla områden. Genomgången var närmast förödande för det svenska planet, särskilt när det gäller kostnadsberäkningarna.

– JSF värderas att vara bättre än Gripen i stridsflygets alla huvuduppgifter – spaning och övervakning, samt strid mot mål i luften på land och på havsytan, sade Ström-Erichsen till den norska nyhetsbyrån NTB före presskonferensen.

Saab fick ändå beröm av försvarsministern när det gällde det omfattande industriella samarbetet som hade blivit följden av ett svenskt köp. Men hon betonade att samarbetet med Lockheed Martin kommer att ge norsk försvarsindustri mera.

Reinfeldt: Ett bakslag

Den svenska regeringen och Saab tog emot det norska beskedet med besvikelse.

– Det är naturligtvis ett bakslag för våra ambitioner att utveckla mer nordiska lösningar, som vi i grunden tror på. Men det är deras beslut och det får vi respektera, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (m).

Enligt honom var beskedet från Norge inte väntat.

Försvarsminister Sten Tolgfors (m) säger att det norska beskedet innebär att den del av det nordiska försvarssamarbetet som låg på flygsidan inte blir av.

– Att dela på utveckling, logistik och liknande för just Gripen. Däremot är det så att Gripen kommer att vara kärnan i det svenska försvaret i flera decennier framöver, säger han till TT.

Förvånad Saab-vd

Saab:s vd Åke Svensson säger att han är besviken och förvånad.

Vad tror du Gripen föll på?

– Det är svårt för oss att veta. Vi har bara sett den pressrelease och den presskonferens som de haft i Norge.

Åke Svensson vill veta vad som ligger bakom att Norge har värderat F-35 som bättre än Gripen i stridsflygets alla huvuduppgifter.

– Vi har inte fullständig insyn i hur den utvärderingen har skett och det hoppas jag vi kan få lite mer information under de kommande veckorna.

Svensson säger att nu fortsätter arbetet med Gripenkampanjerna i åtta olika länder.

– Det är väldigt stora och viktiga upphandlingar som pågår.

TT