Oppositionen utan gemensamt namn

avJohan Arkert

NYHETER

Vad ska s, v och mp heta?

S, v och mp vill bilda regering tillsammans.

Men ännu har den nyformade oppositionen inget gemensamt namn.

– Jag föreslår Regnbågskoalitionen, säger Paul Ronge, politisk medierådgivare.

Lämna ett eget namnförslag på aftonbladet.se.

I helgen meddelande s, v och mp att man kommer att ta fram en gemensam politik och bilda ett gemensamt regeringsalternativ.

– Det är historiskt för Socialdemokraterna att redan innan valet bestämma sig för att regera tillsammans med andra partier, säger Paul Ronge.

Vad innebär det här för svensk politik?

– Det blir i princip ett tvåpartisystem i Sverige nu. Mona Sahlin måste ta fram en gemensam politik med v och mp på samma sätt som Reinfeldt gjort med alliansen. Det blir mer fokus på Reinfeldt och Sahlin och de kommer att lurpassa på varandra för att hitta sprickor i partisamarbetena.

Blir det roligare i politiken nu?

– Det tror jag inte. Jag tror att det kommer bestå av samma gnabb som det varit innan.

Vad ska de heta tycker du?

– Lite skämtsamt skulle de kunna heta ”den Rödgröna redan”. På så sätt skulle man föregripa Carl Bildt som ganska förutsägbart kommer att prata om” den rödgröna röran”. Nej, men kanske skulle det passa med Regnbågskoalitionen. Mona Sahlin gillar ju regnbågar, säger Paul Ronge.

Var det här enda sättet att utmana alliansen?

– Mona Sahlin blev tvungen att göra det här nu eftersom hon backade om att utesluta Vänsterpartiet ur ett samarbete. Men jag tror inte att Mona Sahlin vill det här egentligen och jag är kritisk mot att hon backade. Jag tror att det även hade gått utan Vänsterpartiet. Göran Persson hade aldrig backat. Men gjort är gjort och nu har hon ändå gjort det bästa av situationen.

Är s, v och mp för olika för att samarbeta?

– Nej, jag tror att de har lika goda förutssättningar som alliansen. Det beror helt på hur skicklig mona Sahlin är jämfört mot Reinfeldt. Jag tror det handlar om att hon får fram en heltäckande politik. Det har Reinfeldt nu. Men det kan även oppostionen få. Har man väl satt sig i båten tillsammans måste man ro den i land.