Ford överväger sälja Volvo

Bilindustrins kraftiga nedgång ligger bakom planerna

Ford överväger att sälja Volvo, skriver Ford i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är krisen i bilindustrin.

Det är första gången som Ford nämner möjligheten att sälja Volvo.

– På grund av de exempellösa yttre utmaningarna som Ford och hela industrin står inför, är det nödvändigt för Ford att utvärdera olika möjligheter för Volvo, säger Fords högste chef Alan Mulally i ett pressmeddelande.

”Starkt varumärke”

– Volvo är ett starkt globalt varumärke med ett stolt arv av säkerhet och miljöansvar som har tagit fram en kraftfull plan för att förbättra sina finansresultat. Vi har för avsikt att fatta det bästa beslutet för både Fords och Volvos framtid.

Bakgrunden till att Ford nu överväger en försäljning av Volvo är de senaste månadernas kraftiga nedgång för bilindustrin världen över, samt det allvarliga ekonomiska läget globalt.

Nära samarbete

I pressmeddelandet skriver man att översynen av verksamheten kommer att pågå i flera månader. Under tiden kommer Ford att ha ett fortsatt nära samarbete med Volvo.

– Säkerhet, ett ökat fokus på miljövänliga fordon och en modern skandinavisk design kommer även i fortsättningen att vara grunden för hur vi bygger ett starkt Volvo för framtiden, säger Volvos vd Stephen Odell i samma pressmeddelande.

På Volvo Personvagnar i Sverige kom dagens besked inte som någon överraskning.

– Vi kan förstå agerandet med tanke på Fords situation och nedgången i ekonomin, säger Volvo PV:s presschef Maria Bohlin till TT.

Tills en möjlig försäljning kan äga rum jobbar Volvo PV på som vanligt, enligt Maria Bohlin.

– Ford är vår ägare tills vidare, säger hon.

Publisert: