Cancerlarm på äldreboendet

NYHETER

8 av 22 har blivit sjuka

Foto: Får hjälp Personalen kommer erbjudas professionell krishjälp av Bergs kommun och prover ska tas i huset i Myrviken. Från vänster Kerstin Eriksson, Märta Rundkvist, Anette Karlsson och Monica Lundin. Foto : CONNY LAGÉ

I april fick Maine Östman, 57, cancer.

Inom tre månader drabbades sju av hennes 22 kollegor av samma sjukdom.

Personalen på äldreboendet arbetar nu under skräck.

Av 22 svenska kvinnor i arbetsför ålder drabbas mindre än 0,1 procent av cancer inom ett år. På äldreboendet Dalsätra i Jämtland insjuknade 22 procent av de anställda – inom tre månader. De senaste fem åren har drygt var tredje fått diagnosen.

”Anmärkningsvärt”

– Det är högst anmärkningsvärt, säger Håkan Olsson, professor och överläkare i onkologi vid Lunds universitet.

Ingen kan förklara den cancerepidemi som drabbat vårdpersonalen i det lilla samhället Myrviken.

– Det är jättejobbigt, vi är så klart oroliga. Man vill ju ha ett svar på varför det är så här, säger Cathrin Fundin-Petersson, anställd på servicehuset.

Under sommaren begravdes en kollega. Sköterskan Maine Östman, 57, har klarat sig bättre. I dag genomgår hon sin sista strålbehandling för tumören i bröstet.

Måste lösa gåtan

– Visst undrar jag varför vi är så många som drabbats, om det är en hemsk slump eller något annat. Jag förstår mina kollegors oro.

Kommunen har tillsatt en arbetsgrupp som har sitt första möte i dag. Personalen kommer erbjudas professionell krishjälp och prover ska tas i byggnaden. Gåtan måste lösas innan fler drabbas.

– I och med att personalen känner en så stor rädsla måste vi ta det här på största allvar, säger Helén Rickardsson, vård- och omsorgschef i Bergs kommun.