Legendaren Ted ska ena demokraterna

NYHETER

Ted Kennedy ska hjälpa till att ena ett sårat parti

Foto: Joe Biden talar och Edward Kennedy lyssnar. Bilden togs i ett senatsutskott 1991.

Det var han som övertalade Barack Obama att försöka bli USA:s president.

I natt talar Ted Kennedy – den legendariska men svårt sjuka senatorn - på demokraternas konvent.

– Han är enormt viktigt när det gäller att ena partiet, säger Brian Owens från Democrats Abroad i Sverige.

Foto: Edward Kennedy på väg till Hyannis Port från sjukhuset där hans hjärntumör upptäcktes.

På torsdag ska Barack Obama tala under pompa och ståt på demokraternas konvent.

Men redan i natt kan en annan stjärna komma att framträda i Pepsi Center i Denver.

Enligt envisa rykten är det senator Ted Kennedy, en av de mest inflytelserika medlemmarna i partiet, som kommer att inta scenen.

Ted, som suttit i den amerikanska senaten sedan 1963, är i dag den mest kända i ledet politiker med namnet Kennedy. Han är lillebror till president John F Kennedy och presidentkandidaten Robert F Kennedy, som båda mördades på 1960-talet.

Kommer trots hjäntumör

Men det finns ett stort aber.

För det är knappt tre månader sedan som 76-åringen opererades för en elakartad hjärntumör.

Men redan i sjuksängen sade Kennedy att han såg fram emot att återvända till arbetet med att få Barack Obama vald till president. Men han genomgår fortfarande behandlingar och hans hälsa kan komma att hindra honom från att tala i Denver. Klart är i alla fall att han kommer hedras med en specialkomponerad film.

– Men att han bara kommer är enormt stort. Det var ju Ted Kennedy som uppmanade Obama att försöka bli president, säger Brian Owens från Democrats Abroad, en sammanslutning av amerikanska demokrater som bor i Sverige.

Partiet ska enas

Under konventet ska Obama försöka att ena partiet, som fortfarande lider av de hårda striderna under vårens primärval som lämnade många av Hillary Clintons anhängare besvikna.

Där kan Ted Kennedy komma att spela en viktig roll, även om han tidigt valde att ställa sig bakom Obama. Något han gjorde trots att Hillary och Bill Clinton är hans vänner.

Enligt Ted påminner Obama om honom själv som ung idealist på 1960-talet.

– Kennedy är älskad och en av de få demokrater som har riktig pondus. Han är en riktig ortodox demokrat som behövs för att läka såren och ena partiet, säger Brian Owens.

Försökte själv bli president

Det är 28 år sedan senatorn från Massachusetts själv försökte sig på att själv bli presidentkandidat.

Men en gammal skandal låg honom då i fatet.

1969 körde han berusad av vägen vid Chappaquiddick Island i Massachusetts och hans medpassagerare Mary Jo Kopechne drunknade. Kennedy väntade sedan tolv timmar med att rapportera olyckan.

Mycket riktigt förlorade han sedan primärvalet mot den sittande presidenten Jimmy Carter efter en smutsig kampanj. Det var jämnt mellan de två långt in på våren och Kennedy vägrade erkänna sig besegrad när det var tid för partikonvent.

Men nästan tre decenner senare ligger fokus på något helt annat.

Nu ska Kennedy i stället ge Obama luft under vingarna.

– Det är en emotionell upplevelse för oss alla att han kommer. Nu hoppas vi lägga de interna stridigheterna bakom oss och ta sikte på Vita Huset, säger Brian Owens.