Döds–sjuka i turistparadis

70-tal svenskar, norrmän och danskar flyttades från hotell på Kreta efter att två smittats med legionella

Svenska, norska och danska barnfamiljer fick i dag utrymmas från ett hotell i Rethymnon på Kreta efter misstankar om att det kan finnas legionellasmitta där.

Två norrmän som har bott på hotellet har insjuknat efter hemkomsten.

– Det kommer att ta cirka tio dagar innan vi vet om smittan kommer från hotellet. Men vi tar inga risker, säger Kajsa Moström på Apollo.

En av de drabbade gästerna är Kari Hietala från Lindesberg. Han väcktes i dag på morgonen av personal från Apollo som förklarade att han var tvungen att byta hotell.

– Det nya rummet är mindre men utsikten är bättre så det kan jag inte klaga på, säger han med ett trött skratt.

Däremot är han mycket orolig för att ha fått i sig legionellabakterien. Två personer har redan insjuknat efter hemkomsten. Bägge bodde på Apollos hotell Melmar där Kari också bott i en vecka.

Inkubationstiden varierar från två dagar upp till två veckor.

Dödlig sjukdom

– Jag ska åka hem nu på lördag, men redan dagen efter har jag planerat att åka vidare till Thailand. Om den resan blir förstörd kommer jag att hålla Apollo ansvariga, säger han.

Legionärssjukan eller legionella kan vara en dödlig sjukdom för äldre eller personer med nedsatt immunförsvar. Sjukdomen behandlas med antibiotika och behandling i respirator kan behövas.

– Vi tar det här på största allvar, även om jag vill understryka att vi ännu inte vet om de bägge norrrmänen har blivit smittade på hotellet. Vi har tagit vattenprover som skickats på analys men det kommer att ta cirka tio dagar att få svar därifrån, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Smittskyddsinstitutet

Apollo fick informationen om den misstänkta smittan från svenska smittskyddsinstitutet. Två norrmän, som hade rest till Kreta via Göteborg hade insjuknat efter hemkomsten.

Gästerna som nu har flyttats från hotell Melmar har placerats ut på andra hotell i närheten. Innan Apollo fått svar från proverna kommer det inte att gå att boka in sig på hotell Melmar.

– Vi har informerat de gäster som är på väg ner i morgon och i helgen att de inte kommer att kunna bo på hotellet. Vi har placerat ut dem på andra hotell, säger Kajsa Moström.

Totalt är 70 personer drabbade varav 20 är svenskar. De flesta av svenskarna reser hem i kväll eller i natt, uppger Moström.

– Tyvärr är det inte helt ovanligt med legionella, det brukar ske något utbrott varje säsong.

Fakta : Legionärssjukan

Publisert: