Obama blickar redan mot McCain

avDavid Nannini Nilsson

NYHETER

Statsvetaren: Det första steget för demokraterna blir att samla partiet

Foto: AP
John McCain och Barack Obama.

Allt talar för Barack Obama i kampen mot Hillary Clinton.

Han blickar redan fram emot duellen med republikanernas John McCain.

– Det första steget för demokraterna blir att samla partiet, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Ställningen mellan Barack Obama och Hilary Clinton inför nattens primärval i South Dakota och Montana är 1 738 bundna delegater mot 1 625.

Irak och ekonomin

För att bli nominerad krävs 2 118 delegater.

Merrick Tabor tror att de viktiga frågorna i valkampanjen kommer att bli bland annat sjukförsäkringen, Irak och ekonomin.

– Man befinner sig förmodligen i en recession. Oljepriset och bostadspriserna är viktiga inslag – ekonomin i allmänhet kommer att vara en viktig fråga, säger Tabor.

Vilka styrkor respektive svagheter har McCain?

– McCain utnyttjar att han i en del inrikespolitiska frågor betraktas som mer i mitten av den politiska skalan. Han har samarbetat med demokrater i en del frågor och det här är rätt så viktigt, för han kommer att behöva attrahera en del mittväljare för att kunna vinna.

”Ärlig”

– Sen spelar han mycket på sin erfarenhet och har en viss trovärdighet eftersom han är krigsveteran. Han är också känd för att vara rätt så ärlig.

– Hans svagheter är hans ålder. En annan svaghet, åtminstone för en del väljare, är att han trots allt i vissa frågor allierat sig väldigt starkt med Bush, inte minst när det gäller utrikespolitiken.

Vilka styrkor respektive svagheter har Obama?

– Obamas styrka är att han står för förändring, det är många som är missnöjda både när det gäller ekonomin i landet och med kriget i Irak. Han är också någon som står lite grand i mitten och har kunnat samarbeta en del med mittkrafterna.

– Nackdelen är kanske att vissa försökt hävda att han inte har så hemskt mycket erfarenhet, och rasaspekten, som hos en del väljare trots allt är en nackdel.