– Människor kommer att dö

avOlle Castelius

Akut elbrist - Gaza på väg mot kollaps

De stängda gränsövergångarna mellan Gaza och Israel har gjort situationen akut.

Gazas enda kraftverk har stängt, sjukvården har kollapsat och affärerna har slut på mat.

Våldsamheter hotar att bryta ut vilken minut som helst.

– Människor är desperata, säger Maha El-Sarraj till aftonbladet.se.

I torsdags stängde Israel alla gränsövergångar till Gazaremsan. Detta motiverade Israel med att man vill försöka få stopp på palestinsk reaketbeskjutning av Israel.

De stängda gränserna har medfört att Gaza nu snabbt stryps. Införsel av varor är helt stoppad. Gazaremsans enda kraftverk har tvingats stänga på grund av bränslebrist.

Gaza city är en mörk stad nu. Inga lampor är tända, hissar har blivit stående, transportsystemet har brutit samman, matvaror i affärernas frysdiskar ruttnar.

Folk har hamstrat stearinljus och batterier, dessa varor är helt slut i affärerna.

"Värmen är helt borta"

Värst är kanske att sjukvården slutat fungera. Sjukhusens generatorer står stilla, vårdavdelningarna har varken ljus eller värme och ingen mat kan lagas.

– Folk kommer att dö. Det är mindre än två grader varmt ute på nätterna och värmen är helt borta, säger Maha El-Sarraj, palestinska med amerikanskt medborgarskap, som bor i Gaza City.

Hon varnar för att människor håller på att bli desperata.

– Det bor 1,5 miljoner människor här som hålls som gisslan för att Israel vill bli av med Hamas. Men detta kommer bara att öka stödet för Hamas, säger hon.

Enligt henne ligger våldsamheterna strax under ytan. Om inte situationen förbättras inom kort riskerar det att bryta ut upplopp och dödande redan under måndagsmorgonen.

"Människor är desperata"

Dessutom har Hamas enligt henne proklamerat att om inte gränsövergångarna öppnas inom kort, och kraftverket får möjlighet att starta igen, kommer organisationen att ta till våld för att bryta dödläget.

– Alla är egentligen emot våld. Vi är trötta på det. Men frustration över en omöjlig livssituation gör människor desperata, säger hon.

De senaste dagarna har Israel dessutom bedrivit intensiva flygattacker mot Gaza. Minst 39 människor har dödats varav 18 ska ha varit militanta Hamasanhängare.