Orkanvindar på västkusten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Över 27 000 hushåll utan ström på torsdagskvällen

Totalstopp riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn i natt.
Foto: BENGT KULÉN
Totalstopp riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn i natt.

Under kvällen nådde stormen Tuva Sveriges kust.

Värst blåser det nu över Kattegatt och Skagerak.

På flera platser längs västkusten ligger vindstyrkorna på över 34 meter i sekunden.

Tidigare i dag drabbades Norge av Tuva. Flera vägar tvingades stänga och personalen på flera oljeborrplattformar evakuerades sedan höga vågor hotat säkerheten.

I Kristiansand slets taket av på ett ålderdomshem och i Skagerak rapporterades åtta meter höga vågor slå in mot land.

SMHI varnar

Nu rapporterar SMHI om våldsamt väder också i Sverige. Meteorologen Sten Laurin berättar att stormen nu härjar som värst över Kattegatt och Skagerak.

– På Koster blåser det orkan i vindbyarna med styrkor på 35 m/s. På Väderöarna blåser det nästan lika mycket, 34 m/s, säger han till aftonbladet.se.

Enligt honom kommer ovädret att dra in över landet de närmsta timmarna och nå Stockholm någon gång under kvällen.

Nederbörden kan ställa till problem

Vindstyrkorna blir inte lika höga som över havet men SMHI varnar ändå för hårda vindar i hela Götaland.

– Vi varnar för uppemot 22 m/s i vindbyarna. På Visingsö blåste det 24 för någon timme sedan, säger Sten Laurin.

Enligt SMHI kan dock nederbörden ställa till stora problem i kombination med blåsten.

– Vi räknar också med både regn och blötsnö. Blåser det sen 22 m/s kan det bli riktigt otrevligt, säger Therese Fougman på SMHI.

Över 27000 utan ström

När stormen Tuva drog in över västra och södra Sverige försvann strömmen för tiotusentals hushåll, som så många gånger förr i vinter.

Vid 22-tiden på torsdagskvällen saknade enligt TT över 27000 elabonnenter i de drabbade delarna av landet ström.

Flera rapporter om mindre olyckor och avåkningar kom in under torsdagseftermiddagen och kvällen från Västsverige. Möjligen kunde de skyllas på blåst och regn som kom in över landet västerifrån, men det var inga olyckor av allvarlig art och endast smärre personskador rapporterades.

Ett undantag var den svåra trafikolyckan på riksväg 63 söder om Filipstad där tre människor omkom i en personbil som krockade med en långtradare.

– Ovädret kan ha varit en bidragande orsak eftersom det var mycket halt, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen till TT.

Blåsigt i Göteborg

I Göteborg blåste träd omkull, byggnadsställningar svajade och räddningstjänsten fick rycka ut för att säkra plåttak som var på väg att blåsa ned. En del av färjetrafiken mellan fastlandet till öarna i skärgården stördes och somliga färjeturer fick ställas in eller inte angöra vissa bryggor i blåsten. Det gällde till exempel en del av Styrsöbolagets turer i södra Göteborgs skärgård och Vägverkets bilfärjor till bland annat Grötö i Öckerö kommun i norra skärgården.

Det gällde även färjor mellan fastlandet och Gullholmen och Käringön utanför Orust. Just i de trakterna var det tidvis stormstyrka i byarna, alltså vindstyrkor på omkring 25 meter i sekunden.

Den hårda blåsten ställde till problem i sökandet efter en man i 60-årsåldern som försvann på Stora Härmanö, strax söder om Gullholmen utanför Orust. Vid 22-tiden på torsdagen var han fortfarande borta.

SMHI har varnat för höga vattenflöden i Halland och södra delen av Västra Götaland de kommande dygnen. Varningen gäller Viskan, Ätran och Nissan, men även små och medelstora vattendrag.

Mycket regn är att vänta i västra och södra Sverige.

Publicerad: