Maffian förklarar krig mot Italien

avSusanna Vidlund

”Vi måste agera kraftfullt och återta kontrollen”

Foto: ap
En skadad vid kravaller i Neapelområdet tidigare i år. Den senaste tidens våldsdåd benämns nu som "terroristattacker" av Italiens regering.

Den italienske inrikesministern Roberto Maroni är säker på sin sak.

Camorran har förklarat krig mot landet.

Han liknar den senaste veckans händelser vid terrorism.

– Camorran har deklarerat inbördeskrig mot regeringen som måste agera kraftfullt och återta kontrollen över regionen, sa inrikesministern Roberto Maroni i ett tv-sänt tal i dag.

Sju mord

Sju personer har den senaste veckan fallit offer för den lokala maffian, Camorran, i södra Italien. Det har fått inrikesministern Roberto Maroni att gå i taket. Han menar att morden är ett sätt för Camorran att slå ut all konkurrens om makten och han anser att agerandet är att jämföras med terrorism.

Maroni berättar att regeringen tänker skicka 500 trupper till Campania för att ta tag i situationen. Dessutom har man satt in 400 extra poliser i kampen mot brottssyndikaten.

Drogkrig

Det är andra gången sedan 1990-talet som soldater har beordrats agera i kampen mot den organiserade brottsligheten i södra Italien. Senaste tillfället var 1992 då 150 000 soldater skickades till Sicilien efter att två prominenta domare som agerat mot maffian mördades.

Denna gången tror man att våldsamheterna beror på ett drogkrig. Hittills har en person gripits, misstänkt för delaktighet i morden.