Nyheter

Medlemsras för fackförbunden

Av: 

Elisabet Wahl

NYHETER

Rekordmånga lämnade fackförbunden förra året.

En av de största förlorarna är LO som minskade med över 100 000 medlemmar.

– Historiskt får man gå tillbaka till storstrejken 1909 för att hitta ett så stort tapp på ett enda år, säger fackföreningsforskaren Anders Kjellberg.

Det är dystra tider för de svenska fackförbunden just nu. I alla fall sett till medlemsutvecklingen. För på ett år har medlemssiffrorna i de svenska fackförbunden minskat med 184 688 personer, uppger DN.

Fackförbundsforskaren Anders Kjellberg är oroad. Och överraskad. 2006 gjorde han bedömningen att ungefär var femte medlem skulle lämna LO på sikt.

LO den stora förloraren

– Jag gjorde då en pessimistisk bedömning men nu verkar det rasa ännu mer. Jag trodde inte att facken skulle tappa så många som de har gjort på ett enda år, säger han till LO-tidningen.

LO är också den stora förloraren bland centralorganisationerna. De tappade 129 413 medlemmar jämfört med TCO och Saco som minskade med 49 373 respektive 5 902.

Det är också ett LO-förbund som har tappat mest av de enskilda förbunden. Under 2007 sjönk antalet medlemmar i Hotell och Restaurang Facket (HRF) med över 10 000 personer, vilket är nästan 19 procent av medlemsantalet.

Minskningen fortsätter

Bara fem förbund går emot den negativa trenden: Polisförbundet, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Sveriges Arkitekter och Veterinärförbundet

Minskningen ser ut att fortsätta under 2008. LO-tidningens siffror från årets första två månader visar att Kommunal tappat 3 594 medlemmar, IF Metall 3 945 och HRF 862.

– Det är mindre tack och lov men har inte riktigt stannat av, säger Rolf Jerling, chef för ekonomiadministrativa enheten på HRF, till LO-tidningen.

50 procent i Norge

Samtidigt är andelen som väljer att vara medlemmar i ett fackförbund fortfarande hög i Sverige jämfört med många andra länder. Enligt LO-tidningen ligger den svenska organisationsgraden på 73 procent. Det kan jämföras med till exempel Norges 50 procent.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: