Miljontals betalkort stulna på nätet

avJohan Arkert, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

"Kan finnas svenskar bland de som drabbats"

Elva människor har åtalats i Boston misstänkta för att ha stulit och sålt numren på omkring 40 miljoner kredit- och betalkort.

– Det kan finnas svenskar bland de som drabbats, säger Stig Sandgren, bedrägerisamordnare, Stockholmspolisens bedrägerirotel.

De misstänkta bedragarna tros ha kommit över uppgifterna genom att hacka sig in i datorerna hos nio stora amerikanska affärskedjor.

40 miljoner kredit och kontonummer blev tillgängliga efter intrånget. De stulna numren har sedan sålts vidare via internet till andra kriminella i USA och Östeuropa. Dessa har plockat ut jättesummor.

Det amerikanska justitiedepartementet bedömer det som den största identitetsstölden en domstol behandlat.

–Datorintrång av den här storleken är ovanliga. Beroende på när och mot vilken databas det skett kan det ha finnas svenska kortkunder bland de drabbade, säger Stig Sandgren till aftonbladet.se.

Hackade sig in i nätverk

Myndigheterna vet ännu inte hur mycket pengar som stulits men tror att rör sig om tiotals miljoner dollar.

– Oftast blir det tokhandel på en gång. Bedragarna tar inte en femtiolapp där, en hundring där. Ibland kan det ske ett mindre provköp på några dollar. Fungerar det öppnar man kranen, säger Stig Sandgren.

Internationell liga

Tre av de åtalade kommer från USA, tre från Ukraina, två från Kina, en från Vitryssland och en från Estland. Nationaliteten på den elfte är okänd.

Polisen tror att de misstänkta fått tag i numren genom att hacka sig in i trådlösa nätverk hos stora affärskedjor som TXJ Companies, Barnes & Noble, Forever 21 och Office Max.

Väl inne i systemen installerade de avsökarprogram som plockade upp kortnumren liksom lösenord och kontoinformation.

Svårt att skydda sig

Enligt Stig Sandgren är det svårt för en vanlig kortanvändare att skydda sig mot den här typen av bedrägerier.

– När det gäller intrång i databaser går det inte göra mycket. Däremot bör man låta all e-handel gå via inloggning på sin internetbank och skydda sin cvv-kod så mycket som möjligt. Då minskar man risken för bedrägeri, säger Stig Sandgren.

Publicerad: