”Kapprustningsvåg över världen”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rysslands president Putin angrep USA och Nato i tal i dag

Nu tvingas Ryssland upprusta för att möta hotet från väst.

Beskedet kom när avgående president Vladimir Putin höll ett tal i Kreml i dag.

– Vi har lagt ner militärbaser och vad fick vi i gengäld? Nya amerikanska baser, sa Putin.

Putin.
Foto: reuters
Putin.

Med hårda ord vände han sig framförallt mot USA och Nato.

– Det är uppenbart att en ny våg av kapprustning har startat i världen. Vi har inte skulden i det. Vi har inte startat det, sa den ryske presidenten enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Men våra samarbetspartners i Nato har inte ratificerat eller genomfört några överenskommelser. Däremot kräver de ensidigt av oss att uppfylla dem.

Natobaser runt Ryssland

Enligt Putin är Ryssland numera omringat av västalliansen Nato genom baser i Rumänien, Bulgarien och snart också i Polen och Tjeckien.

– Nu tvingas vi möta detta. Ryssland har haft och kommer alltid att ha ett svar på nya utmaningar. Inom en snar framtid kommer Ryssland att starta tillverkningen av nya vapensystem som i vissa fall kommer att överträffa de som används av andra länder.

Klyftorna ska minska

Talet i Kreml i dag var ett av Vladimir Putins sista i rollen som Rysslands president. Han har snart suttit sina två perioder och i valet om drygt tre veckor väntas nuvarande vice premiärminister Dmitrij Medvedev väljas till hans efterträdare.

Putin förklarade att det ryska folkets politiska rättslöshet en gång för alla är över. Landet styrs nu genom ett starkt politiskt system och den närmaste tioårsperioden ska framförallt ägnas åt att skapa en välmående rysk medelklass.

Målet är att 60 procent av befolkningen år 2020 ska tillhöra medelklassen. De djupa klyftorna mellan rika och fattiga ska bort. Dessutom ska medelryssen år 2020 leva till 75 års ålder. Inte som i dag då medelåldern för män är 59 år och 72 år för kvinnor.

Publicerad: