Slipp städa & slipp skatten

Av: Irene Beertema

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu utnyttjar allt fler möjligheten att byta lön mot städning.

– Det är så mycket annat än städning man vill hinna med, säger Charlotta Wågert.

fixat och klart ”Tiden är knapp, det är så mycket annat än städning man vill hinna med på sin lediga tid”, säger Charlotta Wågert vars arbetsgivare, en pr-byrå i Stockholm, står för flyttstädningen.
Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
fixat och klart ”Tiden är knapp, det är så mycket annat än städning man vill hinna med på sin lediga tid”, säger Charlotta Wågert vars arbetsgivare, en pr-byrå i Stockholm, står för flyttstädningen.

Charlotta Wågert, 36, fick inget påskägg på jobbet i år. Hon fick en rejäl vårstädning i present i stället.

– Vi fick 2 000 kronor att köpa valfria hushållstjänster för. Toppen för oss nu när vi ska flytta, säger Charlotta medan flyttstädarna putsar och fejar i lägenheten.

I normala fall ska man betala skatt på värdet av den förmån man får. Men sedan årsskiftet får man kvitta förmånsskatten mot skatteavdraget för hushållsnära tjänster.

Skatten på lönedelar över 27 400 är 50 procent, skatteavdraget är lika stort. Tjänar man mindre, och därför har mindre marginalskatt, får man återbäring året därpå.

Städning billigt

Charlotta Wågerts arbetsgivare, en pr-byrå i Stockholm, är ett av allt fler företag som börjat erbjuda sina anställda städning och andra hushållsnära tjänster billigt.

Charlotta och hennes kollegor får byta ut en del av sin bruttolön mot valfri hushållstjänst. Köpen sammanställs varje månad och dras som bruttolöneavdrag. Det blir billigare för den anställde än att köpa tjänsten privat för skattade pengar.

– Jag kan absolut tänka mig att utnyttja den möjligheten framöver. Framför allt för städning, men kanske också barnvakt när det blir aktuellt, säger Charlotta som väntar sitt första barn i juli.

Slipper fylla i kvitton

Den anställde slipper fylla i ansökningar eller spara kvitton. Allt sköts via arbetsgivaren och Skatteverket.

Den nya möjligheten upptäcktes av företaget HemQ.se, som såg kryphålet i lagen, och som nu har gjort en affärsidé av att förmedla städtjänster till företag.

Tänk efter före

– Mindre företag är snabbare att komma igång, men även storföretagen visar intresse, säger Göran Gustafsson, vd på HemQ.se.

Men räkna ordentligt innan du tackar ja till att byta lön mot städning eller andra förmåner. För dig som har en månadslön under eller strax över brytpunkterna i a-kassan, sjuk- och föräldraförsäkringen kan det bli en dålig affär. Då kan sänkt kontantlön också betyda sänkt ersättning. Tjänstepensionen kan också påverkas, däremot inte den allmänna pensionen.

Löneväxling är inte så intressant för den som har en lägre lön, eftersom de riskerar att förlora i andra system, säger Eva Adolphson, ekonom på tjänstepensionsföretaget Alecta.

Publicerad: