Irak till försäljning

Publicerad:
Uppdaterad:

28 maj 2008. Condoleezza Rice är på väg till Upplands Väsby. Man kan ana en feministisk replik till Göran Tunströms roman ”Berömda män som varit i Sunne.”

Den amerikanska utrikesministern kan vänta sig några stillsamma timmar när FN-stödda ICI i morgon håller konferens om Iraks framtid. Huvuddokumentet innehåller inte ett ord om USA, inte en kritisk mening om det femåriga krig som kostat hundratusentals liv, drivit mer än fyra miljoner på flykt och slitit sönder landet i etniska och religiösa fraktioner.

Vill bygga ett nytt Irak

ICI, som vill bygga ett nytt Irak på ruinerna av kriget, ger intryck av att de väpnade konflikterna i det närmaste upphört. Lugn härskar i Bagdad, Mosul och Basra. En av konferensens huvudgäster, Iraks premiärminister Nuri al-Maliki, har nyligen rensat upp. Något tusental dödades i striderna för någon månad sedan. Fast den mäktiga Mehdimilisen, stödd av stora delar av landets fattiga shiamuslimer, finns kvar, mäktigare än al-Malikis shiaparti.

Sunniupproret har klingat av sedan USA allierat sig med al-Sahwa, en milis med 80 000 medlemmar, tidigare kallade upprorsmän eller terrorister, numera betalda av USA.

ICI säger sig bygga Iraks framtid på tre pelare: säkerhet, politik och ekonomi.

Kriget har mattats av

Inbördeskriget har lyckligtvis mattats en aning men kan skrämmande tydligt läsas av i politikens organisation, i princip helt underordnad det etniska och religiösa. Som nödvändig motvikt borde demokratiarbetet hämta styrka från ett integrerande civilsamhälle.

Till Upplands Väsby är dock inte folkliga organisationer och representanter för det civila samhället inbjudna. Tre representanter för den breda irakiska kvinnorörelsen, inbjudna till Sverige av ”Kvinna till Kvinna”, uttalade i går hård kritik mot denna uteslutning. Kvinnorörelsen, med 85 medlemsföreningar, arbetar inkluderande, mot sekteristisk och etnisk uppdelning och mot de nya lagar som riskerar befästa Iraks etnisk-religiösa rensning rakt in i familjelivet.

ICI-konferensen riktar sig i allt väsentligt till omvärldens finanskapital, som ska lockas investera både i Iraks sönderslagna infrastruktur och i den lukrativa oljeindustrin. Väldiga privatiseringar utlovas. De svindlande höga oljepriserna hålls fram som särskilt lockande. De fackliga rättigheterna är redan kvästa.

Resultat redovisas aktsamt

ICI aktar sig för att redovisa resultat av tidigare investeringar eller biståndspengar. Den som vill veta något får gå till USA:s Irakrevision Sigir, som rapporterar om korruption och svindlerier för många tiotals miljarder.

Condoleezza Rice kan återvända till sin president och berätta att omvärlden vill betala av på USA:s krig utan att fråga när trupperna ska lämna Irak. Hon kan också hälsa från värdarna, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt, lojala vänner till USA:s illegala krig.

Publicerad: