Nyheter

Så minns vi 1968

Av: 

Simone Söderhjelm

NYHETER

På dagen 40 år sedan kårhusockupationen i Stockholm inleddes

I år har det gått 40 år sedan 1968, året som blev en symbol för en hel ungdomsgeneration.

En hel del av det som hände då har gett ett starkt eko in i vår tid.

I Sverige öppnade den första pizzerian i Stockholm, åtta kvinnor startade Grupp 8, Komvux startade liksom Seriefrämjandet.

Den största internationella frågan var Vietnamkriget som skulle pågå ännu några år.

I Europa dog och skadades människor både i ett studentuppror och en sovjetisk invasion, i USA sköts Robert Kennedy och Martin Luther King till döds.

Johnny Cash
Johnny Cash

I januari 1968 spelade Johnny Cash in sitt album At Folsom Prison i just samma fängelse i Kalifornien. Idag spelar både 40-talisterna och deras barn ett av hans sista album, Ring of Fire.

Här hemma låg Anita Lindblom 26 veckor på Svensktoppen sammanlagt. Det var med två låtar ”Minns du den sången” och ”Kring de små husen i gränderna vid hamnen”. Då var alla Svensktoppslåtar på svenska.

Landsplågan ”Det börjar verka kärlek banne mej” med Claes-Göran Hederström blev en femteplacering i Eurovisionsschlagern.

Den 1 februari avrättade polischefen i Saigon, huvudstad i Sydvietnam, en fånge på öppen gata. Det dokumenterades av fotografen Eddie Adams och bilden svepte över världen. Det var en mest kända bilderna från Vietnam-kriget och den etsade sig in i det kollektiva minnet.

Den 4 april står medborgarrättskämpen Martin Luther King på balkongen till ett hotellrum i Memphis i Tennessee. Där blir han skjuten till döds av en man som hette James Earl Ray. Kravaller och bränder spred sig över USA och undantagstillstånd infördes i ett fyrtiotal städer. Många spekulerade i att mordet var ett beställningsjobb. Ray dog senare i fängelse.

Den 10 maj drog studenterna i Paris ut på i den så kallade majrevolten och våldsamma upplopp rasade på gatorna. De franska arbetarna stödde studenterna och den 13 maj gick de stora fackförbunden med 10 till 12 miljoner arbetare ut i generalstrejk. Två personer, en polis och en student, dog i gatukravallerna och hundratals skadades.

I Frankrike talade man om inbördeskrig och revolution. President de Gaulle hotade att avgå. Men arbetare och studenter hade olika mål och en bit in på sommaren ebbade upproret ut.

Den 5 juni skjuts Robert F Kennedy till döds vid ett offentligt framträdande. Han drev då sin presidentvalskampanj. Hans äldre bror John F Kennedy hade skjutits ihjäl fem år tidigare, under sin presidenttid.

Den 20 augusti invaderar Sovjetunionen tillsammans med flera andra öststater Tjeckoslovakien, området som idag är två länder. I början av året hade generalsekreteraren i det tjeckoslovakiska kommunistpartiet, Alexander Dubcek, börjat liberalisera politiken i landet. Det uppfattade Sovjets ledare, Leonid Breznjev som ett hot och satte in militära styrkor och pansarvagnar.

I Sverige växte sig rörelsen mot Vietnamkriget växte sig stark. De svenska FNL-grupperna var ledande i protesterna mot kriget. Bland en mängd andra manifestationer skramlade aktivisterna med insamlingsbössorna till stöd för gerillan.

Den 21 februari gick statsminister Olof Palme i en demonstration mot inbördeskriget i Vietnam, där USA:s trupper stred på Sydvietnams sida, tillsammans med den nordvietnamesiske ambassadören i Moskva. Att den svenska statschefen så tydligt tog ställning väckte mycket uppseende i världen och på vissa håll irritation. USA gjorde en kraftig markering den 8 mars då den amerikanske ambassadören kallades hem från Sverige.

Den 19 mars föreslog regeringen att femdagarsvecka skulle införas i skolorna. Så blev det, från och med höstterminen.

Båstadskravallerna bröt ut den 3 maj. Det började med demonstrationer mot att en Davis Cup-match skulle spelas mellan Sverige och Rhodesia, nuvarande Zimbabwe. Matchen stoppas.

Regeringen införde 110-gräns för trafiken den 8 maj. Den 17:e samma månad fattade riksdagen det första beslutet om att införa enkammarriksdag.

Den 22:a maj skedde den sista studentexamen av det gamla slaget. I den gamla ordningen var det skamligt att inte klara sig. De som inte godkänts i proven fick lämna sin skola, oftast genom bakdörrarna, på examensdagen. Idag finns färska förslag om att återinföra den typen av studentexamen.

Den 24:e i samma månad utbröt studentrevolter i Sverige som svagt påminde om dem som redan rasade i Tyskland och Frankrike. De blev dock inte alls så våldsamma. Studenter i Stockholm ockuperade under några dagar kårhuset. De protesterade mot ett nytt förslag till studieordning.

Den 16 augusti undertecknar den svenska regeringen fördraget om icke-spridande av kärnvapen. Samma dag anställer SAS sin första kvinnliga pilot.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: