Journalisten Li Changqing nekas utresa

Vann pressfrihetspris – men stoppas från att gå på prisutdelningen

Kina stoppar journalisten Li Changqing från att ta emot pressfrihetspriset Golden Pen of Freedom i Göteborg.

Changqing och hans familj nekas pass.

– Det här är ytterligare ett exempel på maktmissbruk från de kinesiska myndigheterna, säger Timothy Balding, chef för Paris-baserade World Association of Newspapers.

Priset delas ut i kväll i samband med invigningen av tidningarnas världskongress, World Newspaper Congress, i Göteborg. Kung Carl XVI Gustaf kommer att delta vid prisutdelningen.

Men huvudpersonen, den kinesiske journalisten Li Changqing, kan själv inte komma och hämta priset. Han är fast i Kina – stoppad av de kinesiska myndigheterna som vägrar att ge honom ett pass.

Togs i beslag

Även Changqings familj, hustrun Bao Dinling och dottern Li Sidi, vägras utresa. Deras pass togs i beslag av polisen på flygplatsen i Peking.

– Det här är ytterligare ett exempel på maktmissbruk från de kinesiska myndigheterna, säger Timothy Balding, chef för Paris-baserade World Association of Newspapers.

Han fortsätter:

– De nöjer sig inte med att undanhålla information och stänga av dussintals reportrar, de förföljer och begränsar även deras familjers rörelsefrihet.

Li Changqing är reporter och ställföreträdande nyhetschef på Fuzhou Daily i Fujian-provinsen. Han frigavs från fängelse i februari sedan han utnämnts till vinnare av Golden Pen. Han hade varit fängslad i tre år för att ha "hittat på och spridit falsk information". Hans brott var att avslöja ett utbrott av denguefeber innan de kinesiska hälsomyndigheterna i hans hemstad informerat om saken.

Publisert: