Majoritet av regeringsväljarna står bakom beslutet

Nästan två femtedelar av den svenska befolkningen (39 procent) tycker att ensamkommande barn och unga som varit i Sverige i mer än ett år ska få stanna. Bland rödgröna väljare är stödet för de ensamkommande än större – 62 procent. Det visar Aftonbladet/Inizios undersökning.

Även om Aftonbladet/Inizios undersökning berättar att stödet för de ensamkommande är högt är marginalen nedåt inte särskilt stor – nästan lika många (36 procent) tycker att de ska åka hem och en fjärdel (25 procent ) är tveksamma.

Fler kvinnor (46 procent) än män (32 procent) och fler regeringsväljare (62 procent) än Alliansväljare (35 procent) tycker att de ska få stanna. Mest negativa till att ensamkommande flyktingbarn ska få stanna är SD-sympatisörer  (83 procent) medan personer som uppger att de kommer rösta på Vänsterpartiet ställer sig mest positiva (78 procent) till att de ska få stanna i Sverige.

Så gjordes undersökningen: Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1768 intervjuer under perioden 21 – 27 november, 2017 och är genomförd som en webbundersökning. Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE