Nyheter

Nuder hämnades på Sahlin - med hjälp av Juholt

Av: 

Per Bohman

NYHETER

Ny bok avslöjar maktspelet inom S

Håkan Juholt valdes oväntat till Socialdemokraternas partiordförande den 25 mars 2011.

Bakom utnämningen stod Pär Nuder – som tillsammans med Juholt själv ville hämnas på Mona Sahlin.

Det hävdar statsvetaren Tommy Möller och journalisten Margit Silberstein som lanserar nya uppgifter i boken "En marsch mot avgrunden".

I vad som liknar en spionroman redogör Margit Silberstein och Tommy Möller för spelet bakom valet av Håkan Juholt som ny partiordförande.

Enligt "En marsch mot avgrunden" var det Pär Nuder, som vid tiden av utnämningen höll sig i medieskugga, från kulisserna manövrerade för att lansera Håkan Juholt som socialdemokratins nya ledare.

"Nuder bitter på Sahlin"

Pär Nuder hade dessutom varit med om att avsätta Mona Sahlin efter valförlusten hösten 2010. Nuder var bitter dels för att Sahlin – i stället för honom – utnämnts som ny partiledare efter Göran Persson, dels för att Sahlin hade sparkat Nuder från posten som ekonomisk-politisk talesman sedan hon tagit över partiet.

"När Pär Nuder förlorat slaget om partiledarposten valde han att göra livet surt för Mona Sahlin", står det i boken.

"En sorts ohelig allians uppstod mellan partivänstern, Pär Nuder och Håkan Juholt", skriver författarna, och menar att de tre aktörerna aktivt underminerade "högersossen" Sahlin och fick henne att avgå efter valförlusten 2010.

Smutsigt maktspel i S

Silberstein och Möller beskriver sedan – med detaljrikt internskvaller – hur smutsigt och machiavelliskt maktspelet bakom valet av ny ordförande var.

Partihögern ville ha Mikael Damberg, Thomas Östros eller Sven-Erik Österberg – vänstern tog vem som helst framför någon i den trion.

Då klev Pär Nuder, som själv varit en av de hetaste kandidaterna innan han avböjde (enligt författarna på grund av "egna skelett i garderoben"), fram och började från bakgrunden lansera Håkan Juholt för valberedningens ordförande Berit Andnor.

Juholt blev en kompromiss

Juholt var mittenalternativet och kompromissen som skulle blidka partivänstern.

"Det är en samstämmig bild att Håkan Juholt övertalades av Pär Nuder att tacka ja. Nuder lovade också att stå upp för Juholt när han väl valts till partiledare, och bli hans rådgivare...", går att läsa i boken. 

Författarna beskriver hur Nuder och Juholt, tillsammans med andra allierade i partiet, på grund av personliga konflikter med Sahlin sökte sig mot partiets vänsterflygel för att vinna striden mot partiledaren och dennes närstående. 

Andra halvan av boken handlar om hur Juholt på grund av svagt internstöd, och vad författarna menar var ett inkompetent partiledarskap, likt Sahlin tvingades avgå.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: