"Jag står inte för någonting jag skriver på Twitter"

Publicerad 2013-03-17

Dagerlind anser att tweetsen är tagna ur sitt sammanhang

SD-skribenten Mats Dagerlind har raderat flera av sina kritiserade tweets.

Men ångrar dem inte.

– Det jag skrev är bland annat min analys av SD:s invandringspolitik på sikt, säger han. 

Mats Dagerlind, grundare av hatsajten Avpixlat, och skribent på SD-kuriren är mycket upprörd över Aftonbladets rapportering kring hans uppmärksammade tweets.

– Mina tweets är privata. Det står ingenstans att jag skriver för SD-kuriren. Jag har inte uttalat mig som representant för dem, säger han.

Han påpekar att åsikterna är tagna ur sitt sammanhang.

– Det är helt bisarrt att plocka ut de här tweetsen från en lång diskussion. Det är en principiell diskussion det vi för, jag skriver ju ingen debattartikel.

Vi har citerat dig ordagrant.

– Twitter är liksom ingenting. Det är ju bara en chatt. Jag kan ju skriva vad som helst. Det är inget som ska ut i tidningarna. Då kan jag säga det att jag står inte för någonting på Twitter. Det har ingen relevans. Det är bara skitsnack. Då kan jag sluta twittra i så fall. Det jag står för är det jag skriver i mina debattartiklar och krönikor.

Tweeten om att en "nation och ett folk ska reproducera sig själv och sin särart", vad menar du med den?

–  Jag pratar om det vi kallar för svenskhet. Nationell särart. Kulturell särart. När jag skriver att 95 procent av de som bor här ska vara födda här av svenskfödda föräldrar så är det min uppskattning av vad jag tror att SD:s invandringspolitik ska leda till på sikt.

Står du för det du har skrivit?

- Nej, jag står inte för någonting på Twitter.

Varför inte?

- Den frågan förbehåller jag mig att inte svara på.

Varför?

- Ja, det beror på att ni plockar ut tweets ur sitt sammanhang. Det är som att plocka ur enstaka meningar ur en debattartikel. Jag kanske måste sluta twittra om Aftonbladet ska sitta och plocka ut enskilda tweets på det här sättet.

Men du har fått kritik från fler håll.

- Ja, twittervänstern och den här antirasistiska hatmobben är på mig varenda dag. Jag kan inte skriva nånting utan att bli påhoppad.

Har SD-ledningen hört av sig?

– Nej.

Ångrar du dig?

– Nej, men det är tråkigt när ni tar saker ur sitt sammanhang och gör en stor grej av det.

Men du står för vad du skriver?

– Ja, men inte på Twitter.

Josefin Sköld