’Säpos chef visste’

Thornberg har länge känt till infiltratören

Säpochefen Anders Thornberg har länge känt till infiltratören Hans-Erik Sjöholm.

Det framgår av en inspelning med den förre Säpo­inspektören Lars-Ove Wennblom, 61, som var Sjöholms hanterare under flera år.

– Jag har lämnat den här tiden bakom mig, säger Wennblom till Aftonbladet.

I över 20 år var Hans-Erik Sjöholm Säpos hemliga  infiltratör.

Aftonbladet kunde i går avslöja hur han nästlade sig in i Vänsterpartiet under 1990-talet för att kunna lämna uppgifter om flera ledande medlemmar. Sjöholm tog bilder, kopierade brev och lämnade rapporter om vad olika personer sa på möten. Bland de som kartlades fanns förre vänsterledaren Lars Ohly och nuvarande riksdagsledamoten Jens Holm.

Värvades till Säpo

Under flera år var Lars-Ove Wennblom Sjöholms personliga hanterare på Säpo. Förra året vände sig Sjöholm till honom för att berätta om sin situation och att han känner sig sviken av Säpo. I det bandade samtal­et talar Wennblom om den högste Säpochefen Anders Thornberg.

– Jag har ingen aning om varför man har agerat på det här sättet, jag pratade med Thornberg och han lovade mig också att ta tag i det här.

När Aftonbladet i dag frågar Wennblom om samtalet och om att högste Säpochef­en ska ha blivit informerad om infiltratören Sjöholm svarar han:

– Om det finns inspelat och jag skulle ha sagt så vid den tiden, ja då måste det väl vara så.

Wennblom har i dag en kontaktperson på sin gamla arbetsplats.

– Det enda som jag kan säga är att allting som handlar om sånt som i det här specifika fallet har jag lämnat vidare till säkerhetspolisen.

Wennblom utbildade sig till polis i början av 1970-tal­et. Han värvades senare till Säpo och fick på 1990-talet ta över rollen som hanterare för Hans-Erik Sjöholm efter en annan Säpoinspektör.

Wennblom var kvar på Säpo fram till 1996 då han började på länskriminalen och fick uppgiften att bygga upp organisationens underrättelsetjänst. I dag driver han ett krishanteringsbolag som har ett samarbetsavtal med PR-byrån Kreab.

Hur länge var du hanterare åt Sjöholm?

– Vad jag har gjort gentemot personer och jobbat med, det är sådant som jag bär inom mig, som finns där och som jag inte berättar om.

– Men i och med att det här har dykt upp nu så kan jag inte säga nej, jag känner inte honom, det gör jag givetvis, jag skulle ljuga för dig om jag sa att det inte var så.

Har du varit med och tagit emot uppgifter om de här personerna från Sjöholm?

– Vad jag har fått för information från honom, det vill jag över huvud taget inte  säga något om.

En 60-årig kvinna som fortfarande jobbar kvar som inspektör inom Säpo tog senare över rollen som Sjöholms hanterare. Kvinnan bekräftar för Aftonbladet att hon känner Sjöholm, men vägrar att uttala sig om ärendet.

Möte kommer att ske

Aftonbladet har förgäves sökt Säpochefen Anders Thornberg för kommentarer kring fallet Sjöholm.

Pressekreteraren Fredrik Nilsson säger att myndighet­en ytterst sällan kommenterar uppgifter som rör den operativa verksamheten.

– Säkerhetspolisens rutiner rörande fysiska källor bedrivs på ett i allt väsentligt enhetligt och säkert sätt, det har JK slagit fast, säger han.

Jens Holm skrev i går ett brev till Säpo med krav på att skyndsamt få del av eventuella uppgifter som samlats in om honom.

Även Vänsterpartiet cent­ralt har skickat ett brev till Säpo. Partisekreteraren Aron Etzler kräver ett möte.

Säpo bekräftade i går kväll att parterna kommer att mötas, men gav inga detaljer om tid eller plats.

Publisert: