Kravet: ”Avgå miljöministern”

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Miljöminister Lena Ek (C).
Foto: Ulf Höjer
Miljöminister Lena Ek (C).

NYHETER

Avgå, Lena Ek.

Det kräver nu socialdemokratiska riksdagsledamoten Hans Hoff.

– Man kan fråga sig om ansvarig minister kan sitta kvar med tanke på de återkommande bristerna på Ringhals, säger han till Aftonbladet.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hans Hoff kräver socialministern Lena Eks (C) avgång.

I går har Greenpeaceaktivister kunnat ta sig in på Forsmark och Ringhals. Fortfarande efter 30 timmar finns aktivister kvar på Forsmark.

Bor nära Ringhals

Men det är inte första skandalen som sätter ljus på säkerheten hos svenska kärnkraftverk. I juni upptäcktes ett sprängämne som forslats in på Ringhals område.

I maj förra året startade en brand i en dammsugare som glömts kvar inne på Ringhals reaktor 2.

Riksdagledamoten Hans Hoff (S) bor själv bara 4,5 mil från Ringhals och har engagerat sig i frågan. I februari ställde han en skriftlig fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om säkerhetsbristerna på kränkraftverken med anledning av att dessa uppmärksammats i SVT:s Uppdrag granskning.

– Jag har haft uppe frågan om att från ägarens sida sätta säkerheten före vinstkraven.

Den 4 oktober lade han en motion tillsammans med en partikamrat, om att säkerhetsfrågor alltid måste ha högsta prioritet på ett kärnkraftverk.

"Allvarligt redan i går"

– Därför är det angeläget att regeringen, som ägare för kärnkraftverken, genom ägardirektiv till Vattenfall slår fast att man ser över säkerhetsarbetet, skrev de.

Efter Greenpeace stresstest är han än mer upprörd:

– Det var allvarligt redan i går. Och nu visar man att man kunnat ta sig så här långt in i anläggningen och stanna där under så lång tid. Det är oerhört anmärkningsvärt, säger Hans Hoff till Aftonbladet och fortsätter:

– Lena Ek är ansvarig minister för säkerheten på våra kärnkraftverk. Man kan fråga sig om ansvarig minister kan sitta kvar med tanke på de återkommande bristerna som uppdagats.

Publicerad: