Så gömde de sig 28 timmar på Ringhals

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:

NYHETER

Aktivisterna klättrade över två stängsel och upp på ett tak 50 meter från reaktor 3 på Ringhals.

Där gömde de sig – i 28 timmar.

– Stresstestet fortsätter, säger Daniel Bengtsson, pressansvarig på Greenpeace.

Greenpeace-aktivisten Isadora Wronski har befunnit sig på Ringhals kärnkraftverk i snart 27 timmar.
Foto: GREENPEACE
Greenpeace-aktivisten Isadora Wronski har befunnit sig på Ringhals kärnkraftverk i snart 27 timmar.

De fyra aktivisterna som fortfarande i morse fanns kvar inne på Ringhals kärnkraftverk i Halland, lyckades gömma sig från polis och säkerhetspersonal i över 28 timmar.

Ett stenkast från reaktorn

Daniel Bengtsson att aktivisterna i går morse klättrade över två stängsel och därefter upp på en tio meter hög lagerbyggnad.

– Den ligger ett stenkast från reaktor 3, på västsidan ut mot havet, säger han till Aftonbladet.

Innan aktivisterna greps, pratade Aftonbladet med en av aktivisterna Isadora Wronski, som berättade att hon tillsammans med sina tre vänner klättrat upp på ett tak, för att sedan byta tak eftersom strålningsnivåerna var för höga vid det första taket.

Aktivisterna tog sig upp på taket med hjälp av en stege och gömde sig under en presenning. En helikopter snurrade ovanför dem i luften under dagen i går – utan att upptäcka dem.

”Pågår fortfarande”

– Vi har kunnat operera ganska obehindrat. Vi har inte sett några vakter eller poliser i dag. Vi hör att arbetarna har börjat jobba. Nu när vi står och tittar ner mot reaktorerna ser vi ingen säkerhetsbevakning alls. Det här säger att säkerhetsläget är mycket mer alarmerande än man kunnat tro. Vi har en nationell krissituation när det gäller säkerheten på kärnkraftverken, sa hon.

Daniel Bengtsson vill varken bekräfta eller dementera om fler aktivister finns kvar på Ringhals eller Forsmark kärnkraftverk.

– Det vi kan säga är att stresstestet fortfarande pågår.

Publicerad: