"De väste bögjävlar"

Reporter: Viktor Mattsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Tasso Stafilidis, 41, var på väg hem en kväll under semestern i Athen när han och hans vän blev påhoppade av tre maskerade män.

– De väste "bögjävlar". Sedan kom slagen och sparkarna, säger Tasso Stafilidis.

Skådespelaren och tidigare riksdagsledamoten Tasso Stafilidis åkte tillsammans med en vän till Grekland över påsk. En kväll när de var på väg hem blev de helt plötsligt ifattsprungna av tre svartklädda, maskerade män.

– Vår första tanke var att de skulle råna oss, berättar Tasso Stafilidis.

Men detta var inget rån.

– De väste "bögjävlar" på grekiska. Sedan kom slagen och sparkarna.

"Måste ha iakttagit oss"

De tre männen slog ner Tasso och hans vän och sparkade dem över hela kroppen och i huvudet. Efteråt sprang de där ifrån utan att ha tagit någonting. Dagarna efteråt har det blivit allt tydligare för Tasso Stafilidis att de blivit utsatta för ett hatbrott och att männen som gjorde det måste ha förföljt dem.

– De kan ju inte ha vetat att vi var bögar om de inte iakttagit oss när vi satt på torget och skrattade och pratade.

Sedan krisens intåg har en våg av högerextremism svept över Grekland. Det nynazistiska partiet Gyllene gryning som öppet hotar invandrare och homosexuella har tagit plats i parlamentet.

Våg av högerextremism

Tasso Stafilidis som inte besökt Grekland på sju år kände av förändringen redan innan misshandeln.

– Sådana här saker går hand i hand med att välfärden i ett samhälle går sönder. Då blir människorna mottagliga för den här sortens retorik och de här känslorna.

Som livslång aktivist och profilerad förkämpe för lika rättigheter är han van att ta emot hot. Men när han ser förändringen i Europa växer oron.

– Rasismen och homofobin i Europa och i Sverige är mycket värre än det jag råkat ut för, säger Tasso Stafilidis.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN