Masskrock i Skåne

100 fordon inblandade – en person död

ÅSTORP/STOCKHOLM. Ett hundratal fordon var i dag inblandade i en masskrock i Skåne.

46 personer har förts till sjukhus, däribland tre brandmän.

En man har omkommit.

– Vi stod där när allt började braka ihop och blev angripna från två håll. När man står där stannar nästan tiden, säger Mikael Kadanik, ställföreträdande räddningschef vid Åstorps räddningstjänst, som var bland de första på olycksplatsen.

Strax före lunchtid i dag inträffade en trafikolycka med ett mycket stort antal fordon i höjd med Tranarpsbron i Skåne.

Ungefär 50 lastbilar och 50 personbilar krockade med varandra i den täta dimman i vad som kom att bli en enorm seriekrock.

Instängda på bron

Den första olyckan rapporterades in till räddningstjänsten klockan 11:03 och Mikael Kadanik, från Åstorps räddningstjänst, var bland de första på plats. Han beskriver hur bilar fortsatte att smälla in i varandra medan räddningstjänsten stod fångad på mitten av bron.

– Vi stod där när allt började braka ihop och blev angripna från två håll. När man står där stannar nästan tiden. Det small ju runt oss hela tiden. Vi försökte skydda oss så länge det gick, säger han.

Tre brandmän skadade

18 personer skadades så pass allvarligt att de fick föras med ambulans till sjukhus. Tre brandmän finns bland de skadade. Två av brandmännen skadades när de inte fick stopp på brandbilen de körde, medan den tredje blev påkörd av en sladdande bil. Ingen av brandmännen har allvarliga skador.

– Det var så fruktansvärt tät dimma och vi såg max femton meter framför oss. Samtidigt var det glashalt ute på bron och två av mina män fick inte stopp på brandbilen, berättar Mikael Kadanik.

"Räckena var i vägen"

Mikael Kaddik har arbetat som brandman i 20 år - och säger att han aldrig har varit med om något liknande.

– Man är ju van vid att komma till en olycka, inte att se det hända runt omkring sig. Att allt hände på en bro gjorde att man inte kunde gå runt. Räckena var i vägen.

–  Diesel och olja hade runnit ut på vägbanan och vi försökte få undan människor. Jag var inte rädd på platsen där jag stod, men visst var det obehagligt. Jag kände i hela bron att det skakade.

En man död

En person dog i olyckan, enligt polisen rör det sig om en man med utländsk härkomst. Mannen och alla skadade är enligt polisen vuxna. Många klämdes fast i sina bilar och fick klippas ut ur fordonen.

E4:an är fortfarande avstängd i båda riktningarna från Östra Ljungby till Åstorp och polisen säger att den tidigast kommer att vara öppen igen vid 06:00 i morgon bitti.

– Nu pågår ett omfattande bärgningsarbetet. De lindrigt skadade och de som inte är skadade har tagits om hand i två värmebussar där de får filtar, säger Per Nydal, informatör på Räddningstjänsten Helsingborg.

Kalabalik på olycksplatsen

Olycksplatsen beskrevs strax efteråt som väldigt kaotisk.

– Jag har under mina 30 år i tjänsten aldrig sett något liknande. Olyckan är 2 kilometer lång med 50 lastbilar och 50 personbilar, säger räddningsledare Jonas Hellsten till Aftonbladet.

Hur olyckan startade är ännu oklart men Jonas Hellsten säger att väglaget var mycket halt och dimman tät.

– Varför hände detta undrar säkert många? När jag gav mig ut på E4, blev jag hela tiden omkörd av personbilar och lastbilar. Det talar sitt tydliga språk till varför vi ser det vi bevittnar nu. Man kör för fort, håller inte avståndet och kan inte hantera väglaget, säger Hellsten.

”Gick inte att bromsa”

Bilisten John Carling insåg sent att han var på väg rakt in i en större olycka.

– Det var såphalt, det gick inte att bromsa, berättar han. Jag styrde in i vägräcket för att få ner farten.

Hans bil snuddade också en annan bil.

– Då kom en annan personbil bakifrån och körde på mig bakifrån. Min bil klämdes upp mot broräcket – den blev bara skrot.

Samtidigt kom en långtradare och klämde ihop bilarna ytterligare.

– Vi var helt fast.

Han tvingades krypa ut genom bilens sidoruta.

– Men det gick varken att ta sig framåt eller bakåt, berättar han. Till sist tvingades jag klättra över bilar och krypa under långtradare för att ta mig därifrån.

Samtidigt hörde han hela tiden nya kollisioner.

– Det var verkligen otäckt, säger han.

Total 46 personer till sjukhus

Vid 22.30-tiden meddelade polisen att totalt 46 personer förts till sjukhus. Fyra bedöms som allvarligt skadade och vårdas på sjukhus i Kristianstad. Deras tillstånd bedöms inte som livshotande. Tio personer har först till sjukhus i Ängelholm, deras skador rör sig främst om benbrott. 32 personer har först till sjukhus i Ängelholm med lindriga skador.

Åstorps kommun har satt igång sin krishjälpsverksamhet för att hjälpa de som behöver.

Fotnot: Under kvällen kom polisen med en rättelse angående antal dödsoffer. Den tidigare uppgiften att tre dött var fel, det rör sig om en person.

Interaktiv karta - hitta.se
Publisert: