Här fångas plågeriet av elefanten på film

avBabs Drougge

24-åriga Jesper fick under semestern i Thailand bevittna hur en elefant mottog upprepade slag mot huvudet.

Han lyckades fånga djurplågeriet bakom semesterorternas elefantturer på film.

– Det låter som en kokosnöt, men det är huvudet på elefanten, säger Jesper.

Det var i januari som Jesper från Stockholm var på semester i Thailand. Under morgonpromenaden möttes han av en allt annat än trevlig syn, när han passerade platsen där turister kan åka med på elefantturer.

Jesper blev både äcklad och arg när mannen på elefanten plötsligt började slå djuret med ett yxliknande föremål.

– Det ser ut typ som en ishacka och han slår med baksidan. Det låter som att han slår mot en kokosnöt, men det är mot huvudet på elefanten. Sedan hugger han den mot örat, jag förmodar att det är ett sätt att träna elefanten som inte ville gå i den riktning som var planerat, säger Jesper.

Foto: Privat

Elefantturerna, som länge varit en populär turistaktivitet på många semesterorter, har de senaste åren fått en hel del negativ uppmärksamhet. Djurskyddsorganisationen World Animal Protection fördömer elefantridning och svenska resebyråer har bojkottat aktiviteten.

Åsikten att den som rider på en elefant bidrar till djurplågeri får allt större fäste i takt med att klipp där elefanterna plågas sprids på Youtube. Jesper hade själv sett liknande klipp, och hade aldrig kunnat tänka sig att rida på en elefant, men blev chockad när han fick se det med egna ögon.

– Det blir så verkligt när man ser det själv. Man blir jättearg och upprörd. Elefanter är så otroligt vackra och oskyldiga djur, de känns så oförtjänta av det här. Det var otroligt obehagligt och jag fick en klump i magen.

Jesper lyckades fånga ett av de många slagen på film, innan han ropade åt mannen att sluta. Videon laddade han upp på Facebook i hopp om att åtminstone kunna påverka sina vänner att avstå från elefantturer.

– Det är många som åker ner dit så jag tänkte att om jag filmar så kan jag visa för åtminstone mina vänner att det händer på riktigt. Det är inte bara på Youtube, utan det här händer när jag går på en vältrafikerad gata en vanlig vardag. Det är inte okej, säger Jesper.

ARTIKELN HANDLAR OM

Youtube