Ex-gangsterkung misstänks för bidragsbrott

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Bengt Kulén
Naser Dzeljilji sköts i ett garage 2006.

Före detta ligaledaren Naser Dzeljilji sköts i ett garage i Göteborg 2006.

Han har flera gånger dömts för grova brott – nu misstänks han ha fuskat med sjukbidraget.

Enligt Göteborgs-Posten rör det sig om "ett betydande belopp".

Naser Dzeljilji, 52, ansågs tidigare ha varit en av de mäktigaste brottslingarna i Sverige. Som ledare för Naserligan figurerade han i flera uppmärksammade gänguppgörelser under 2000-talet.

Bland annat med flera blodiga uppgörelser med det rivaliserande gänget Original Gangsters i Göteborg.

I augusti 2006 sköts han i ett parkeringsgarage i Majorna – bara någon månad tidigare hade han dömts till fängelse för grovt häleri och grovt bedrägeri och väntade på att få avtjäna straffet.

Ett betydande belopp

I veckan inleddes en förundersökning mot Naser Dzeljilji gällande grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri.

Misstankarna gäller från sommaren 2006 till november 2011 och enligt Göteborgs Posten rör det sig om ett "betydande belopp"

Gränsen för grovt bedrägeri ligger på omkring 225 000 kronor och Dzeljilji påstås ha nått över den summan med bred marginal, skriver tidningen.

Enligt Nyheter 24 driver Försäkringskassan även ett parallellärende mot honom i förvaltningsrätten med krav på 1,5 miljoner kronor.

"Han vet ingenting om detta"

Naser Dzeljilji advokat, Hans Gaestadius, menar att hans klient inte delgivits misstanke om brott.

– Därför finns det ingenting att kommentera. Åklagaren har ju inte presenterat någon misstanke. Förhör ska hållas först den 7 mars.

Känner han till anklagelserna?

– Han vet ingenting om detta. Han vet inte vad det gäller och ställer sig frågande inför det här, säger Hans Gaestadius.

Naser Dzeljilji dömdes 1987 till två års fängelse för grov misshandel efter att ha huggit ner en man på öppen gata. Naserligan misstänks ligga bakom flera fall av mycket grov kriminell verksamhet, allt från mord till utpressning.

Publicerad: