Utsparkade SD-mannen: Det är osmakligt

avAnders Clark

1 av 3 | Foto: Kritisk Patrik Ehn har varit med och satt lönerna i SD:s partitopp, men menar att det går stick i stäv med partiets tanke om en folkrörelse.

Partitopparnas superlöner går emot den Sverigedemokratiska tanken om en folkrörelse.

Det anser Patrik Ehn som kastades ut ur partiet tidigare i år.

– Jag tycker illa om att man sätter Jimmie Åkesson och Björn Söder på en guldtron, det är osmakligt, säger Ehn till Aftonbladet.

Uteslutna Sverigedemokraten Patrik Ehn tycker att SD-topparnas höga löner krockar med partiets ideologi.

Sverigedemokraternas väljare förväntar sig högre grad av idealism från sina företrädare. Den Sverigedemokraterna folkrörelsen ska vara ett folkligt alternativ. Vi ska stå på folkets sida. Då ska man, tycker jag, ha samma förusättningar som de man företräder, säger han till Aftonbladet.

Lönen sätts av svärmor

I Sverigedemokraterna föreslås partilönen av valberedningens sju medlemmar, sedan röstas den igenom av partistyrelsen som oftast går på beredningens förslag, enligt Patrik Ehn.

– När Åkesson och Söder tog över lanserades en annan organisationsmodell, liknande ett politiskt företag. Att de ska ha vd-löner, eftersom de är verkställande direktör och bolagsstyrelse i det politiska företaget, säger Patrik Ehn som menar att hans tidigare partiområde, Västra Götaland, hållit fast vid folkrörelsemodellen i opposition mot partitopparna.

”Osmakligt”

I beredningen som sätter Jimmie Åkessons lön sitter hans svärmor Margareta Larsson och pressekreterare Linus Bylund.

Patrik Ehn menar att det pågått en inre strid om partitopparnas höga löner. En falang som Ehn anser sig tillhöra vill driva partiet som en folkrörelse och ge lön i form av en "symbolisk summa". Men Jimmie Åkesson och Björn Söder driver partiet som ett företag – med direktörslön på 455 000 till Åkesson.

– Jag tycker illa om att man sätter Åkesson och Björn Söder på en guldtron, det är osmakligt, säger Patrik Ehn till Aftonbladet.

Inte bättre jobb hög lön

– Den Sverigedemokratiska rörelsen ska vara ett folkligt alternativ. Vi ska stå på folkets sida. Då ska man, tycker jag, ha samma förutsättningar som de man företräder.

Vad tycker du om Jimmie Åkessons partilön på 455 000 kronor om året?

– Det är helt orimliga belopp. Jag tror inte att han gör ett bättre jobb om han inte hade den ersättningen.

Vad tycker du han ska få från partiet, utöver sin riksdagslön på 700 000 kronor om året?

– En mer symbolisk summa.

Patrik Ehn uteslöts ut Sverigedemokraterna tidigare i år. Enligt partiet på grund av ideologiska avvikelser, men hans själv menar att uteslutningen var en reaktion på hans opponering, bland annat mot partitopparnas höga löner.

– Opponerar man sig tar man stora risker. Att röra arvodena var tabu. De vill ha kvar sina höga arvoden, säger han till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM