51-åring åtalas för mordet på Susanne, 45

avMira Micic

1 av 3
Susanne Hasselsjö hittades ihjälskjuten på en parkering. Hennes ex-sambo åtalades idag för dådet.

Susanne Hasselsjö, 45, hittades ihjälskjuten på en parkering i Göteborg i mars.

Några veckor tidigare ansökte hon om kontaktförbud mot exsambon – men fick avslag.

I dag åtalades hennes 51-årige exsambo för mordet.

Susanne Hasselsjö, 45, mördades på en parkering i ett radhusområde i Högsbo höjd i Göteborg. Hon blev skjuten i ryggen och ansiktet med ett avsågat hagelgevär. Flera personer ringde SOS Alarm och larmade om att det avlossades skott på en parkering vid Tolvskillingsgatan.

Ett vittne som befann sig tillsammans med Susanne på parkeringen berättade i förhör att de två hörde fotsteg bakom sig. När han vände sig om såg han en man, klädd i mörka kläder och en munkjacka. Mannen hade ett vapen invirat i en svart sopsäck och sköt Susanne två gånger, enligt vittnet.

Tre timmar senare greps Susanne Hasselsjös 51-årige ex-sambo efter en biljakt.

51-åringen, som tidigare varit vd för ett företag, åtalades vid Göteborgs tingsrätt i dag.

Han åtalas också för att ha hotat mannen som Susanne Hasselsjö hade sällskap med på parkeringsplatsen.

51-åringen har erkänt att han dödade exsambon, men hävdar att det var en olyckshändelse.

Polisanmälde två gånger

 51-åringens vänner berättade tidigare att hans liv rasade efter en skilsmässa från en kvinna för sex år sedan.

Förhållandet med Susanne Hasselsjö beskrevs som "kaotiskt" och hon har vid två tillfällen anmält polisanmält honom.

I slutet av januari ansökte Susanne Hasselsjö om kontaktförbud mot ex-sambon, men nekades av åklagare som ansåg att kriterierna för kontaktförbud inte var uppfyllda.

Veckorna innan hon blev mördad hade hon ingen fast adress, men exsambon lyckades ändå spåra upp henne. Ett vittne uppger i förhör hur 51-åringen berättat om att han monterat en GPS-puck på Susannes bil.

Samma vittne berättar hur 51-åringen ringde honom den morgonen kvinnan blev skjuten och sa:

– Jag har skjutit Susanne. Hon är död.

Flera personer har i förhör vittnat om hur 51-åringen vägrade släppa taget, efter att hon flyttat från honom i slutet av januari. Då hade hon polisanmält honom för misshandel, men fallet lades ner.

Anlitade privatdektektiv

Under polisutredningen framgick det att den misstänkte 51-åringen haft kontakt med en privatdetektiv. Detektiven kallades till förhör och berättade att 51-åringen kontaktat byrån i slutet av februari angående sambon som flyttat ifrån honom.

– Han sade att han behövde hjälp för att komma i kontakt med henne för att få tillbaka sina pengar och sin bilnyckel, säger privatdetektiven i förhör.

51-åringen skickade sedan ett långt mejl med en egen, omfattande kartläggning av sin exsambo, tillsammans med en ritning där han pekade ut hennes arbetsplats och var på parkeringsplatsen hon ställde sin bil.

– Jag blev mäkta förvånad över vilken stenkoll han verkade ha, redan då hajade jag till, säger detektiven i förhör. Han spanade i några dagar bland annat utanför Susanne Hasselsjös jobb, samt vid en lägenhet som 51-åringen pekade ut.

Dagen innan dödsskotten tackade 51-åringen nej till vidare efterspaningar och uppgav att han själv lyckats ta reda på var hon bodde, berättade detektiven för polisen.

Den misstänkte: Det var en olycka

Den misstänkte 51-åringen medgav i förhör att han dödat sin exsambo, men hävdar att det var en olycka. Han berättade att han tog ett gevär och åkte till en adress i Stenungsund, där han misstänkte att hon och hennes nya pojkvän var " för att skrämma dem”.

– Jag har ju ingen bra förklaring på någonting som händer den morgonen egentligen. Det är ju kaos, säger han i poliseförhör.

Han berättade hur han veckorna innan kollat hennes mejl, Whatsupp, samt:

– Jag skaffade en GPS-tracker och åkte upp och satte den på bilen utanför hennes jobb och då kunde jag kolla vart hon tog vägen.

När han kom till adressen på morgonen den 1 mars tittade han in genom köksfönster och såg paret äta frukost.

När de kom ut från huset sprang han ikapp dem.

– Jag springer då fram mot Susanne och trycker till med bössan i ryggen för att hon skall vända sig och då smäller den av.

51-åringen sprang sedan från platsen och körde iväg med sin bil.