Nyheter

”Jag är inte överraskad”

Av: 

Oscar Nelson

NYHETER

Gallringen av Tintinböcker förvånar inte

När Kulturhuset ville rensa ut Tintinböcker rasade kritikerna mot censureringen.

Nu visar Aftonbladets undersökning att flera lokala-bibliotek redan gallrat bort Tintin från hyllorna.   

"Jag är inte överraskad", skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) i ett mail till Aftonbladet.

Serieböckerna om Tintin togs bort från hyllorna i barn- och ungdomsbiblioteket TioTretton på Kulturhuset i Stockholm eftersom de ansågs innehålla stereotypa och rasistiska skildringar av bland annat afrikaner.

Kulturhuset backade efter kritik

Efter en massiv kritikerstorm backade Kulturhuset. Beslutet togs tillbaka och den konstnärliga ledaren Behrang Miri, som låg bakom initiativet, tvingades till en time out.

Bland kritikerna fanns Fredrik Strömberg, ordförande för Seriefrämjandet.

När han får höra om att en av tio bibliotek i gömmer undan "Tintin i Kongo", flera anger de rasistiska bilderna som skäl, blir han inte förvånad.

– Jag är inte överraskad, vi är väldigt ängsliga när det gäller barn- och ungdomslitteratur, säger han.

Förstår hur biblioteken tänker

Fredrik Strömberg säger att han förstår hur bibliotekarierna tänker och håller med om att det finns obehagliga bilder för dagens samhälle i till exempel "Tintin i Kongo", men säger att det är viktigt att man lär sig av historien i stället för att sudda bort den.

Adam Cwejman på den liberala tankesmedjan Timbro är inne på samma linje.

– Det är inte skäl att plocka bort den. Vi måste möta historia, inte gömma undan den, säger han.

Även kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) gav sig in i förra veckans Tintindebatt. I ett mejl till Aftonbladet säger Adelsohn Liljeroth att hon inte är förvånad över att fler bibliotek tar bort Tintinböcker.

"Nej, jag är inte överraskad. Biblioteken ansvarar själva för vilka böcker de köper in och lånar ut. Jag anser dock att ökad kunskap och kritiskt tänkande hos läsaren är en bättre väg att gå än att ta bort böckerna från hyllorna på biblioteken", säger kulturministern.

"Stötande att flera redan har gjort det"

Fast alla håller inte med. Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund, anser att rasismen i serien är alldeles för grov och har inget emot att det sker gallringar.

– Bibliotek gallrar böcker hela tiden. Det som verkligen är så stötande i den här debatten är att flera redan har gjort det. Det är först när en icke-vit kille anser att serien är problematisk som det uppstår en censurdebatt. Jag tror att det beror på att man i Sverige inte får ha några klagomål som icke-vit.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: