Svensk läkare misstänks vara serievåldtäktsman

avNiklas Eriksson

Häktad för flera fall av våldtäkt och övergrepp i Norge

Foto: Frode Hansen/VG
Oslo tingshus.

En 55-årig svensk läkare sitter häktad i Oslo misstänkt för att ha drogat och våldtagit ett okänt antal ungdomar.

– Misstanken omfattar i nuläget våldtäkter och andra sexuella övergrepp mot närmare 15 unga människor, säger åklagare Hilde Strand.

Mannen häktades i juni ifjol, kort efter att han utvandrat till Norge från Sverige.

Efter polisens tillslag mot hans hem i Oslo har utredningen hållits hemlig i ett halvår. Under den tiden har polisen försökt hitta 55-åringens unga offer, främst unga män och pojkar men även flickor.

I nuläget misstänks han ha förgripit sig på närmare 15 personer, skriver Aftenposten, men polisen säger att det kan finnas ett stort mörkertal.

– Utredningen är långt ifrån färdig. En del av de utsatta var inte medvetna om att de blivit utsatta för övergrepp innan polisen hörde av sig, säger Hilde Strand till Aftenposten.

– Bilder har beslagtagits i hans hem och de har gjort att vi kunnat identifiera flera personer som han har förgripit sig på.

Ska ha skett i mannens hem

Övergreppen ska ha skett i mannens hem i Oslo där mannen hållit fester med många unga gäster som han bjudit på stora mängder alkohol. Enligt polisens misstankar ska 55-åringen ha blandat narkotikapreparat i drinkar för att försätta sina offer i ett hjälplöst tillstånd.

Utöver våldtäkter och övergrepp ska läkaren också ha tagit bilder av sexuell art på flera ungdomar som drogats.

Enligt Aftenposten har mannens övergrepp skett under en flera år lång period.

Mannen är tidigare dömd för flertalet brott i både Sverige och Norge.

55-åringen har bland annat dömts för flera fall av sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande. Den senaste domen kom 2007 efter att han hade ofredat tre pojkar i 19 årsåldern.

Han bjöd hem dem till sin lägenhet i Stockholm, där han bjudit på alkohol och droger innan han enligt domen bland annat ska ha tagit på ett av offrens kön och anus.

Har tvingats sluta

Mannen dömdes till två månaders fängelse den gången.

I Norge har mannen bland annat stulit cancermediciner, skriver VG.

Trots det har han varit verksam på flera sjukhus i Sverige under perioder på 80-, 90- och 2000-talet. Så sent som 2011 nekades 55-åringen dock läkarlicens i kammarrätten.

Han nekades eftersom han enligt domen ”under en mycket lång period gjort sig skyldig till brott av sådan karaktär som undergräver den tillit allmänheten har rätt att känna för en legitimerad yrkesutövare”.

I Sverige har han arbetat som läkare trots att Socialstyrelsen i princip utfärdat yrkesförbud mot mannen. Under den tiden har han påbörjat arbeten men sedan tvingats sluta när hans bakgrund blivit känd.

Han ska också ha fått ut över en miljon kronor i förlorad inkomst eftersom svenska sjukhus har brustit i sina anställningsrutiner. Mannen har fått jobb men sedan blivit av med dem efter det att hans bakgrund har uppdagats.