Här är Rysslands nya supervapen

Ryssland ska bygga 14 nya atomubåtar - till en kostnad av 864 miljarder kronor.

I dag sjösattes den första.

– Den är ett kraftfullt vapen som kommer att garantera vår säkerhet, säger landets president Vladimir Putin.

I dag tog den ryska flottan i bruk sitt senaste tillskott - den första ubåten av Borej-typ.

På plats var Vladimir Putin - som hyllade det "kraftfulla" nytillskottet och gratulerade besättningen.

”Garant för global balans”

– Den är en kärnvapenbestyckad farkost av en ny generation. Ubåtar av typen kommer att utgöra kärnan i de strategiska styrkornas sjökomponent, en garant för global balans och Rysslands och dess allierades säkerhet, sa han.

Ubåten är döpt till Yury Dolgoruky och uppges färdas "nästan ljudlöst". Enligt rt.com kan den dyka ner till ett djup på 480 meter och utan avbrott röra sig i undervattensläge i upp till tre månader.

Ska ersätta Sovjetubåtar

Ubåten är bestyckad med 16 stycken interkontinentala Bulava-missiler. Missilerna uppges kunna bära med sig kärnvapenspetsar på mellan 100 och 150 kiloton vardera - vilket kan jämföras med Hiroshima-bomben som låg på 13 kiloton.

Planen är att Borej-ubåtarna ska ersätta de äldre Sovjetbyggda ubåtarna av av Typhoon-klass som fortfarande används av den ryska marinen.

Kostar flera biljoner

Redan nu är en andra Borej-ubåt under konstruktion, uppger nyhetsbyrån AP.

Sammanlagt ska 14 nya ubåtar av samma typ som Yury Dolgoruky byggas fram till 2020. Putin uppgav på torsdagen att kostnaden för dem skulle bli fyra biljoner rubel, vilket motsvarar 864 miljarder kronor. Totalt kommer moderniseringsprogrammet av den ryska flottan att gå loss på 20 biljoner rubel, det motsvarar 4 320 miljarder kronor.

Publisert: