Anders, 71, fick bluff-faktura när han porrsurfade

avJosefin Sköld

Bedragarna misstänks ha lurat tusentals porrsurfande svenskar att betala böter för olaglig nedladdning.

Anders, 71, fick plötsligt ett meddelande på dataskärmen: ”Betala 1 000 kronor, annars går ärendet till åtal.” 

– Jag tänkte direkt att det var en bluff, säger han.

Bedrägeriavdelningen på Stockholmspolisen fick tipset av sina kollegor på finanspolisen i Liechtenstein, som reagerat på att stora summor pengar plötsligt strömmat in på ett konto i landet.

Pengarna kom från tusentals svenskar som fått kravbrev hemskickade med posten, skriver SVT.

I kravet påstås mottagaren ha laddat ner pornografi och att IP-adressen spårats. För att undvika åtal måste de omedelbart sätta in pengar på ett konto.

Väldigt många har betalat

– Det har skickats ut massvis av de här kravbreven och det är också väldigt många som har betalat, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid Stockholmspolisen, till SVT:s Rapport.

Mellan 1 500 och 3 000 svenskar tros ha betalat in böter på flera tusen kronor var. Kravbreven har skickats från flera svensk-registrerade företag, bland annat Arcad och Arcade, men ännu har inga personer gripits för bedrägerierna.

Aftonbladet har pratat med Anders, 71, som porrsurfade när skärmen plötsligt täcktes av ett meddelande han först trodde kom från polisen.

– Det hade polisens emblem och verkade komma från en avdelning som hette ”Enheten för databrott”, säger han.

Meddelandet gick inte att få bort från skärmen, men instruktionerna var tydliga:

”För att låsa upp din dator är du skyldig att betala straffet till ett belopp av 1 000 kronor. Straffet ska betalas inom 24 timmar.”

– Annars skulle ärendet gå till åtal, säger Anders.

”Det är förjävligt”

Han tog omedelbart en bild på skärmen och åkte till närmaste polisstation.

– Jag förstod ju snabbt att det var en bluff, men jag ville ändå vara på den säkra sidan. Polisen sa bara att de inte sysslar med någon sådan verksamhet och att jag absolut inte skulle betala. Samtidigt förstår jag att många som kanske är gifta och har barn och så bara betalar för att snabbt bli av med skiten. Det är förjävligt, naturligtvis. Riktigt fult, säger han.

Anders lämnade in datorn till en firma som rensade den och till slut fick bort meddelandet.

– På porrsajterna får man ofta frågan om man vill fortsätta. Men svarar man ja på den frågan kan virusprogrammen sättas ur spel och man kan råka ut för såna här bluffar, säger Anders.

Fotnot: Anders heter egentligen något annat.