Nyheter

Norska samer vill kriga i ”fyra vindars mössa”

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Förslaget: Vill bära traditionsenlig sameklädsel i försvaret

Norska försvaret tillåter soldater i turban.

Nu vill samerna också få ha sina traditionsenliga kläder i krig – men får mothugg.

– Soldater ska gå klädda som soldater, inte som cirkusclowner, säger Torgeir Thomassen, politiker i Fremskrittspartiet.

Samedräkt är bättre än försvarets uniformer säger norska samen Isak Thomas Triumf från Kautokeino som själv jobbar inom armén. Han tycker det är diskriminering att norska samer i försvaret inte får bära sina traditionsenliga kläder.

”Fyra vindars mössa”

Uttalandet kommer efter sommarens beslut att tillåta bland annat turban, kalott och hijab i armén, skriver norska nyhetsbyrån NTB.

Triumf tycker att det är dags för samerna att få kriga i samiska plagg som den karaktäristiska ”fyra vindars mössa”.

– Jag är inte så säker på att samemössa är det viktigaste, men vi har många andra utmärkta plagg, säger han till tidningen Sagat.

Bland annat nämner han luhkkan, som är en sorts poncho. Han säger att många av de samiska plaggen är bekvämare och bättre än försvarets uniformer.

Det norska försvarets nya regler för kläder tillåter plagg med koppling till trosinriktning. Något som inte gäller för samiska dräkterna, skriver TT.

”Soldater ska vara i unform”

Och förslaget har också mött motstånd.

– Soldater ska gå klädda som soldater, inte som cirkusclowner. Inte så att jag menar att samemössa gör folk till cirkusclowner, men jag menar att soldater ska gå klädda som soldater. I uniform, säger försvarsanställde Torgeir Thomassen är politiker i norska Framskrittspartiet, ett invandrarkritiskt missnöjesparti enligt Nationalencyklopedin, till Sagat.

– Uniform betyder likhet och enligt min åsikt urvattnar sammanblandningen av det civila och försvaret respekten för uniformen.

Religiösa huvudbonader i Sverige

Thomassen vill vara tydlig med att han uttalar sig som politiker och inte försvarsanställd. Och säger också att han hoppas att han slipper springa på försvarsanställda i ”sameluva”.

Svenska Försvarsmakten har inte tagit några beslut om bärandet av icke-religiösa huvudbonader. Däremot får vissa religiösa huvudbonader bäras efter ett beslut 2004, skriver TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: