Trafikverket hjälpte polisen mörka data

1 av 14 | Foto: Här bärgas bilen som männen färdades i i mars i år.
NYHETER

Dennis Olsson och Rasmus Björk dog när de körde ut för den öppna Hjulstabron i mars i år.

Trafikverket har nu raderat mejl som visar att de hjälpte polisen att mörka trafikdata från händelsen.

– Enligt min bedömning har Trafikverket gjort ett grovt fel genom att då förstöra e-breven, säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert till SVT Sörmland.

SVT som begärt ut trafikdata från fartkameror som står vid riksväg 55 mot Enköping. Vägen där de två unga männen körde den 12 mars när de jagades av polisen för en bensinsmitning.

Erbjuder sekretess

Samma dag som trafikdatan begärdes ut skickade en av myndighetens tjänstemän ett mejl till polisen. Detta mejl ska ha raderats och kan därmed inte längre lämnas ut.
Men i mejlet, som SVT som tagit del av på annat håll, ska tjänstemannen erbjudit polisen en möjlighet för att sekretessbelägga uppgifterna. I korrespondensen framgår det:

"I så fall skulle vi behöva en begäran från er om att få den datan och sedan skulle vi, om jag nu förstår rätt, kunna säga att det är sekretess på samtliga stationer".

Dagen efter SVT:s begäran tar Uppsalapolisen del av hastighetsdatan. Och uppgifterna ingår sedan dess i polisens förundersökning.

”Tillför ingenting”

Enligt Trafikverkets jurist var det var en korrekt bedömning att radera mejlkonversationen med polisen. 

– Den här e-posten tillför ju inte vår verksamhet någonting. Den är inte av betydelse för vår verksamhet. Det kan ju jag se direkt. Så det är ju helt korrekt att radera den. Däremot har vi sparat det som är av betydelse för vår verksamhet, nämligen polisens begäran, säger Johan Barkelius, ställföreträdande chefsjurist vid Trafikverket.

Ett uttalande som får kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke:

– Enligt min bedömning har Trafikverket gjort ett grovt fel genom att då förstöra e-breven. De borde ha hållits ordnade på ett sådant sätt att det framgår att de var skickade till polisen, säger han till SVT.