Besvikna gäster efter hästköttslarmet

Att äta köttbullar på Ikea är en självklarhet för många – men i dag fick besvikna lunchgäster nöja sig med pannbiff efter larmet om hästkött.

– Det är ju köttbullarna som är grejen med att äta på Ikea, säger gästen Amanda Westny.

Vid lunchtid kunde man fortfarande se gäster på Ikeas restaurang äta de populära köttbullarna. Strax efteråt slutade de säljas – efter larm om att de kan innehålla hästkött.

En som hann beställa en köttbullstallrik innan de drogs in var Ove Olsson.

– Att det är hästkött spelar inte så stor roll för mig, det är fint kött. Frågan är om det är besprutat och sådant, då tycker jag att det är fel, säger han.

Hade längtat länge

En av de allra sista köttbullstallrikarna som serverades lyckades Mikael Larsson lägga beslag på. Han tillbringar större delen av året i Thailand och hade längtat länge efter svenska Ikeaköttbullar.

– När jag stod i kön plingade nyheten till i min telefon och då tänkte jag bara "måtte jag hinna fram". När jag kom fram höll de på att plocka bort köttbullarna – men jag fick mina ändå, säger han.

Fick ingen förklaring

Sedan var det helt stopp. När Amanda Westny kom till Ikeas restaurang lite senare fick hon beskedet att köttbullarna inte fanns – men ingen förklaring.

När Aftonbladet berättar om upptäckten av hästkött blir hon inte särskilt förvånad. Att Ikea stoppar försäljningen av köttbullarna tycker hon är bra.

– Det är ju falsk marknadsföring, vill man inte äta hästkött så ska man inte behöva få i sig det heller, säger Amanda Westny.

"Vi ser allvarligt på detta"

Många var besvikna när det inte gick att beställa köttbullar på varuhuset, och enligt Ikeas presschef Sara Paulsson kan det dröja innan de erbjuds igen.

Först ska tester på köttbullarna genomföras och när de resultaten kommer är fortfarande oklart.

– Det är klart att vi ser allvarligt på detta och med hänsyn till eventuell oro vill vi avvakta tills vi vet mer, säger hon till Aftonbladet.

Publisert: