Oroande siffrorna för Löfven

Socialdemokraterna rasar kraftigt i Aftonbladet/United Minds mätning

Aftonbladet/United Minds väljarundersökning från oktober 2012. Så här såg det ut då.
Aftonbladet/United Minds väljarundersökning från oktober 2012. Så här såg det ut då.

Här är chocksiffrorna som Stefan Löfven knappast vill ha.

Socialdemokraterna rasar kraftigt i Aftonbladet/United Minds senaste mätning och noteras för det sämsta resultatet sedan S-ledaren valdes.

– Vi är självklart inte nöjda. För att komma tillbaka måste vi fokusera på jobbfrågan igen, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

S-topparna Stefan Löfven och Carin Jämtin.
S-topparna Stefan Löfven och Carin Jämtin.

Jobb, forskning och näringsliv har varit Stefan Löfvens ledord sedan han valdes till Socialdemokraternas partiledare i slutet av januari. Strategin har varit lyckosam och åter gjort S till Sveriges största parti.

Men nu ser framgångsvågen definitivt ut att vara bruten.

Partiet backar för andra månaden i rad och är nu i närheten av sitt resultat från valet 2010. Undersökningen gjordes av United Minds i samarbete med Cint. Här hittar du hela resultatet av mätningen.

”Måste visa förnyelse”

Inte sedan februari har stödet hos väljarna varit så lågt som i dag, men då genomfördes många av väljarintervjuerna under Håkan Juholts ledarskap i januari.

– Löfven fick en smekmånad efter Juholt och kunde vara tydlig med att jobbfrågan var viktigast. Sedan dess har han i någon mån tappat initiativkraften. Nu måste han visa mer förnyelse och mer politik, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Den senaste tiden är det dock partiernas politiska förslag som har varit i fokus.

Förra söndagen gjorde Löfven, Reinfeldt och övriga sex partiledare upp i en debatt i SVT och dessförinnan slogs partierna i flera veckor om att få medialt utrymme för att presentera sina olika budgetalternativ.

– Debatten har handlat mer om regeringens 45 olika budgetutspel än om arbetslösheten i Sverige. Det tror jag vi förlorar på, säger Carin Jämtin.

– När vi får prata om jobben, den viktigaste frågan i dag och i framtiden, så går vi upp.

KD fortsatt i kris

Men även om avståndet mellan blocken krymper i oktober finns det knappast någon anledning till jubel hos alliansen heller.

Kristdemokraternas kris är fortsatt mycket djup och hotar i förlängningen hela regeringen. Efter två månader med något bättre siffror är Göran Hägglunds parti nu tillbaka i ett läge som skulle skicka dem ur riksdagen om det vore val i dag.

– Fredrik Reinfeldt har stora problem i regeringen. KD och C slåss för sin överlevnad och FP kämpar för att lyfta i opinionen, men utan att lyckas, säger Carl Melin.

Desto bättre är humöret hos Sverigedemokraterna, som i oktober är landets tredje största parti. Enligt Carl Melin beror ökningen på att invandringspolitiken diskuteras flitigt i Sverige just nu.

– Många anser också att det inte är så jättetydliga skillnader mellan regeringen och oppositionen – det gynnar partier som står för något annat, säger Carl Melin.

Sverigedemokraterna vill dock inte ta ut segern i förskott.

– Det är glädjande att det pekar uppåt för oss hos flera opinionsinstitut. Men man ska vara försiktig med att dra för stora växlar av enskilda mätningar, säger partisekreteraren Björn Söder.

Opinionssiffrorna från den senaste väljarbarometern hittar du här
Publisert: