SD-topparna beväpnade sig – med järnrör

Rasistskandalen efter SD-topparnas blöta krogkväll ledde i går till partiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvists fall.

I dag kan Expressen avslöja att gängets framfart under sommarnatten 2010 fortsatte – och att de beväpnade sig med järnrör.

I drygt 2,5 år har SD-topparna sluppit stå till svars för sitt agerande efter en sen festkväll i Stockholm.

Men sanningen kom ikapp dem.

Fick lämna uppdrag

I går kunde Expressen publicera en film som visade att SD-topparna Erik Almqvist, riksdagsman och ekonomisk-politisk talesperson, Kent Ekeroth, riksdagsman och rättspolitisk talesperson, och Christian Westling, före detta anställd av Sverigedemokraterna och numera suppleant i styrelsen i SD Stockholms stad, bland annat knuffar en berusad man och säger "babbe", "hora" och "blatte-lover".

Bara timmar efter publiceringen meddelade partiledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens att Erik Almqvist lämnar sina uppdrag i partiet. Ytterligare någon timme senare höll partiets tidigare ekonomisk-politiske talesman själv en presskonferens.

Beväpnar sig med järnrör

I dag kan tidningen avslöja fler detaljer från samma sommarnatt 2010.

Nya filmer från Kent Ekeroths mobiltelefon visar vad som händer när de tre SD-topparna lämnade platsen där de bland annat bråkat med komikern Soran Ismail.

Tidningen skriver att de tre männen lämnade Kungsgatan i centrala Stockholm och tog trapporna upp till Regeringsgatan – där beväpnade de sig med järnrör som de tog från en byggnadsställning.

Kent Ekeroth, som filmar hela förloppet, hörs ropa "Alltså, vi vill inte göra någonting, vi försvarar oss! Vi försvarar oss!", skriver tidningen. På klippet skymtar änden av det järnrör han själv håller i handen förbi i bild.

Knuffar ung kvinna

Strax därefter hör de tre männen polissirener, släpper järnrören och springer iväg. Skrattandes.

Männen återvänder till Kungsgatan och ger sig ytterligare en gång på den berusade man de tidigare bråkat med.

En ung kvinna reagerar på att Kent Ekeroth filmar henne och ber honom släppa mobilen. Samtidigt som filmen fortsätter rulla går Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson till attack mot kvinnan. Han skriker "Hey! Jag gör vad fan jag vill! Fattar du?! Backa!" och knuffar samtidigt kvinnan så att hon ramlar in i en parkerad bil, enligt Expressen.

Kvinnan hörs snyftande fråga Ekeroth vad han håller på med och den berusade mannen som tidigare fallit offer för SD-topparna går till hennes försvar. "Vad fan gör du? Knuffar du på en brud eller?", skriker han till Ekeroth som skyller på att det var kvinnan som började eftersom hon "försökte knuffa" honom.

"Funkar vara ögontjänare"

I en sekvens ses Erik Almqvist gå fram till en polispatrull som uppmärksammat den berusade mannen. Han filmas av sin partikamrat när han säger till poliserna att mannen hotat dem. När polisen frågar Almqvist om han var rädd svarar han att mannen skulle börja slå hans kompis. "Men vi klara oss och värja oss", säger Almqvist till polisen i klippet.

När han och hans partikamrater är tillräckligt långt ifrån poliserna utbrister Christian Westling "Det är så underbart det här!" och får medhåll från Almqvist, som replikerar: "Det funkar alltid att vara ögontjänare".

De pratar vidare om att kvällen blev "händelserik" och "ganska kul". "Alltså, det är ändå skönt att veta att ingen av oss backar i alla fall", säger Kent Ekeroth i filmen skriver Expressen.

Tidningen konfronterade i går Erik Almqvist med den nya filmen och han hädade då att han och hans två partikamrater beväpnat sig med järnrören på skoj. Christian Westling säger att det var för att kunna skydda sig mot den berusade mannen de bråkat med. Tidningen har inte lyckats nå Kent Ekeroth för en kommentar.

Publisert: