Bertil Norström död – känd från ”Varuhuset”

avCamilla Olsson

NYHETER

Skådespelaren avled efter en tids sjukdom

1 av 5 | Foto: Scanpix
Bertil Norström blev 88 år.

Skådespelaren Bertil Norström, 88, är död.

Han avled efter en tids sjukdom på ett sjukhem.

Bertil Norström tillbringade sin sista tid på ett sjukhem. Omgiven av sin fru och son, Margreth Weivers-Norström och Per Norström, somnade han in i går.

– Det var mitt på dagen och jag och min mor var där, säger Per Norström.

Lång karriär

Bertil Norström hade en gedigen skådespelarkarriär. Totalt medverkade han i över 90 produktioner. För den stora publiken är han känd från bland annat tv-serier som ”Varuhuset” och ”Hedebyborna”.  Bland filmerna märks roller i ”En kärlekshistoria” och ”Min store tjocke far”. Han medverkade även i flera folkkära filmer av Lars Molin.

Flera skådespelare som arbetat med Bertil Norström minns honom med stor värme.

Var prestigelös

Henry Bronett, tidigare skådespelare numera författare, jobbade tillsammans med honom under inspelningen av succéserien "Varuhuset". När serien började hade Bronett nyligen gått ut scenskolan och för honom var Bertil Norström en stor trygghet.

– Det var ett sant nöje att jobba med honom. Han hade mycket empati och var prestigelös. Det var hemskt kul och tryggt, han hade ett enormt överseende och backade upp en. Ibland nickade han åt en när han tyckte att man var extra duktig.

Han var även en förebild.

– Som han var runt andra människor vill jag vara när andra är runt mig. Det kortaste avståndet mellan två människor är ett leende och det fanns hos honom. Jag minns honom med oerhörd värme, säger han.

Stor skådespelare

Även skådespelerskan Christina Schollin arbetade tillsammans med Bertil Norström under åren med "Varuhuset.

– Bertil var en helt underbar människa och en fantastisk skådespelare. Jag minns honom som en fin människa och med värme, säger hon.

Ann Petrén, som arbetade med Bertil Norström under filmen "Min store tjocke far", minns en stor skådespelare.

– Han var en fantastisk skådespelare. Det var fantastiskt att vara med i samma film som honom.