Nyheter

V vill också vara med i rödgrön regering

Av: 

Josefin Westin

Anette Holmqvist

NYHETER

Sjöstedt: Det vore det bästa för Sverige

Miljöpartiet och Socialdemokraterna håller på att göra upp om ett regeringssamarbete.

Men Vänsterpartiet vill också vara med.

– Jag hoppas att de inser att om det ska bli någon förändring mot borgerlig politik så behöver vi en rödgrön majoritet, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Redan inför valet 2010, när Mona Sahlin var S-ledare, inleddes ett samarbete enbart med Miljöpartiet. Efter två månader tvingades dock partierna också ta in V i värmen.

I dag kan Aftonbladet avslöja att Miljöpartiet senast i höst kommer att peka ut Stefan Löfven som sin statsministerkandidat vid en valseger nästa år. Men att det skulle innebära en upprepning av det förra rödgröna samarbetet är allt annat än självklart. Enligt källor inom både MP och S ser man hellre en lösning där till exempel Folkpartiet ingår.

”De blir svaret skyldig”

Detta får Jonas Sjöstedt att reagera, han gillar inte alls flirten med Folkpartiet.

– Då har de en del att förklara. Hur har Miljöpartiet tänkt avveckla kärnkraften med Folkpartiet? Vad sker med klimatet? Vänsterpartiet är ju det bästa klimatpartiet i riksdagen. Folkpartiet är helt mediokra. Och Socialdemokraterna måste förklara hur ska man kunna få en bättre arbetsrätt tillsammans med Folkpartiet istället för Vänsterpartiet. Då blir de svaret skyldig i många frågor, säger han.

Jonas Sjöstedt menar att det bästa för Sverige vore en rödgrön regering där också V ingår. Men liksom MP ställer krav på Löfven om att förbättra sin klimatpolitik kräver Sjöstedt ett totalförbud för vinster i välfärden för att vilja medverka.

V-ledarens krav för samarbete

Redan i sitt första maj tal slog V-ledaren fast att vinstfrågan inte är förhandlingsbar:

– Vi kommer inte att sitta i en regering som fortsätter att privatisera välfärden som man gör idag. För oss är det en helt avgörande fråga att få bort vinstintresse.

Även om kraven från V-ledaren är hårda säger han sig ändå vara villig att sitta ner och förhandla med S och MP.

Har det tagits några kontakter åt erat håll, från S och MP?

– Det finns ju inget normaliserat samarbete men vi pratar ju med varandra. Vi vill att det ska spela roll att man röstar just på Vänsterpartiet, säger Sjöstedt.

Enligt honom pratar de rödgröna partiledarna med varandra med jämna mellanrum.

– Vi har ju kontakter inplanerade som vanligt, vi ses ju då och då. Jag ska träffa Gustav Fridolin om någon vecka. Vi fikar och pratar.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter