Nyheter

Mikrofonen avslöjade domarens hån

Av: 

Oisín Cantwell

NYHETER

En rättegång i Södertälje fick i förra veckan tas om sedan rätten av misstag glömt att stänga av mikrofonerna.

Den misstänkte mannen kunde i ett angränsande rum höra domarna säga nedsättande saker om honom.

Nu har rättens nya ordförande anmälts för jäv.

Södertälje tingsrätt utmärkte sig för en tid sedan då en av Sveriges största rättegångar någonsin - mot ett stort kriminellt nätverk - fick tas om sedan en av nämndemännen visat sig vara jävig.

Nu har förvirring av betydande format än en gång brutit ut vid domstolen.

Under en rättegång mot en man som är misstänkt för bland annat grov kvinnofridskränkning begärde ett vittne i förra veckan att få tala i den åtalades frånvaro.

Mannen och hans advokat, Tove Nichols, fick lyssna på vittnesmålet från ett angränsande rum.

Efter att vittnet hade hörts glömde rätten dock att stänga av mikrofonerna. Den åtalade kunde därför höra rådmannens och nämndemännens resonemang.

"Våld med inslag av kulturell bakgrund"

Några av sakerna som sades:

- Äntligen ett vittne som har sett något. Detta kanske vi kan göra något av.

– Det finns möjligheter till straffskärpning då det handlar om våld med inslag av kulturell bakgrund.

– Han har säkert slagit henne mer än vad som framgår här.

Advokaten upplyste efter lunchen rätten om vad hon och hennes klient hade hört, varpå rådmannen beslöt att rättegången måste tas om med ny juristdomare och nämnd.

Det var ett korrekt beslut. Att rätten, bara halvvägs in i processen och innan den åtalades vittnen ens är hörda, så tydligt har bestämt sig för fällande dom innebär att den är partisk och således jävig.

Den nya rättegången leds av lagman Katarina Wingqvist Ekholm, chef på Södertälje tingsrätt och ordförande i det havererade målet mot nätverket.

Dags för nya snurrigheter. Det visade sig att inspelningen av vittnesmålet med kvinnan som har anmält att hon har blivit misshandlad försvunnit och att hon därför måste höras på nytt.

Detta är olyckligt för den häktade mannen, då hon nu vittnar efter att ha hört sex av åklagarnas vittnen och kan ha blivit påverkad av dem.

Domaren partisk

Sedan blev det ännu märkligare. Lagmannen kontaktade advokaten och uppmanade henne att återkalla ett vittne. Detta eftersom vittnet själv är nämndeman i Södertälje (dock inte i detta mål).

– Jag förklarade att jag inte kan gå med på det. Det är viktigt för min klient att den här personen hörs, säger Tove Nichols.

Rätten har i och för sig laglig rätt att i undantagsfall säga nej till ett vittne. Men det sker väldigt sällan, då det ofta är nära nog omöjligt att i förväg veta om han eller hon har något av vikt att säga eller inte.

I det stora kokainmålet konstaterade Svea hovrätt för övrigt för ett par veckor sedan att Stockholms tingsrätt gjort sig skyldig till ett allvarligt rättegångsfel då domstolen vägrade att låta en av de åtalade att kalla ett vittne.

Men Katarina Wingqvist Ekholm gav sig inte. Hon kontaktade advokaten ytterligare två gånger och krävde att vittnet inte skulle höras. Hon ringde också åklagaren i målet och berättade om sitt krav.

I går gjorde advokaten en jävsanmälan. Hon anser att domaren är partisk som försöker hindra hennes bevisning.

"Mycket märkligt"

I förmiddags kallades rådman Klas Lohmander, även han verksam vid Södertälje tingsrätt, in för att behandla invändningen. Det blev avslag. Rätten beslöt också att den åtalade inte får överklaga beslutet innan dom avkunnas.

– Detta är mycket märkligt. Nu får jag vänta på domen. Om min klient fälls så kommer jag definitivt att överklaga dagens beslut, säger Nichols.

Åklagare Anna Svedin:

– Jag förstår advokatens invändning, men anser inte att jäv föreligger.

Aftonbladet har sökt de inblandade domarna för kommentarer.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: