Nyheter

Våldsamma upplopp i Husby i natt

Av: 

Emmelie Wallroth

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Många bränder och stenkastning – tre poliser skadade

Oroligheterna har pågått i Husby i västra Stockholm hela natten.

Ett 40-tal ungdomar har satt bilar och ett garage i brand, vandaliserat och kastat sten mot polisen.

Upprinnelsen ska vara ett missnöje mot polisen efter måndagens dödsskjutning.

Larmet om upploppet kom till polisen klockan 22.06 på söndagen.

– Det är ett gäng ungdomar som har satt eld på minst fyra bilar. Sedan har polisen angripits genom stenkastning, säger Fredrik Andersson vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm.

Omfattande skador

Enligt polisen ska det handla om ett gäng på 30-40 ungdomar och infarterna till Husby stängdes av under kvällen.

Senare under natten mot måndag skadades fler poliser när oroligheterna fortsatte.

Tre poliser skadades lindrigt när de träffades av stenar som ungdomarna kastat mot dem, skriver TT.

– Det är omfattande skador i Husby centrum. Många glasrutor har krossats, säger Fredrik Andersson, länsvakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Totalt har ett 40-tal poliser deltagit i insatsen under natten. Enligt Andersson har oroligheter böljat fram och tillbaka. Vid 02-tiden började det brinna igen på flera ställen. Det är ännu oklart hur många bilar som stuckits i brand, men det finns uppgifter från platsen om att det rör sig om ett hundratal.

Ett 50-tal personer fick också evakueras från ett bostadshus på Nordkapsgatan på grund av kraftig rökutveckling från en brand i garaget som ligger under fastigheten, uppger brandförsvaret.

"Brutalt övervåld från polisens sida"

Polisen skickade bussar som tog hand om hyresgästerna, men under morgonen kunde de återvända till sina lägenheter.

Aftonbladets fotograf på plats, Per-Olof Sännås, berättade att det var kaotiskt i Husby centrum.

– Flera av ungdomarna var maskerade och de bröt upp gatustenar och krossade fönster. När polisen skulle storma kastade ungdomarna sten mot polisen så att de fick backa. Sedan gick de fram igen med hundar och då spred sig ungdomarna, sa han i natt.

Strax efter klockan 02 fanns fem brandstationer och flera ledningsfordon i Husby. Då brann det även i en skola på Trondheimsgatan, skriver TT.

Sveriges Radio P4 Stockholm har pratat Husbybon Ali Muzalef. Han berättar att bakgrunden till upploppet är vreden över att en 68-årig man sköts ihjäl av polisen i måndags i Husby.

– Jag har sett brutalt övervåld från polisens sida, de har skickat hundar mot människor som inte har något med det här att göra, de har på olika sätt och vis stormat och attackerat grupper med människor, säger Ali Muzelef till SR.

Försöker bygga förtroende

Lars Byström, informationsansvarig på Stockholmspolisen:

– Vi jobbar alltid för att få en acceptans för polisen i samhället och i olika grupper. Vi jobbar med att möta ungdomar i vissa områden för att bygga upp ett förtroende och det är tråkigt när det förtroendet raseras av en enskild händelse.

Många av upprorsmakarna tycks ha vänt sig mot just polisen.

– Det vi måste göra i sådana här sammanhang är att avbryta brottsliga sammanhang, speciellt när det är bränder måste vi se till att räddningstjänsten kan göra sitt jobb, säger Lars Byström.

Vid 05.30-tiden var det lugnt i Husby.

Någon person ska ha omhändertagits under natten, men ingen har gripits misstänkt för brott. Under dagen kommer polisen att försöka identifiera personer som gjort sig skyldiga till brott.

– Nu på morgonen ska vi också ha ett möte för att se vilken strategi vi ska ha. Vi kommer också prata med olika organisationer och vuxna som vi kan samarbeta med, vi brukar få mycket hjälp. Det här drabbar hela samhället, det är inte enbart ett polisiärt problem, säger Lars Byström.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter