Världens hån mot Sverige

Av: Anders Clark

Publicerad:

NYHETER

Internationell media: Socialistisk välfärdsmyt

Bilderna av Sverige. På nyhetssajter och bloggar beskrivs Sverige som ett "socialistiskt paradis" med hemmapappor där bubblan spruckit och ingen vet hur upploppen ska hanteras.
Foto: NPR.org/CNBC
Bilderna av Sverige. På nyhetssajter och bloggar beskrivs Sverige som ett "socialistiskt paradis" med hemmapappor där bubblan spruckit och ingen vet hur upploppen ska hanteras.

Upploppen i Stockholm har satt Husby på världskartan.

På nyhetssajter och bloggar beskrivs Sverige som ett "socialistiskt paradis" med hemmapappor där bubblan spruckit och ingen vet hur upploppen ska hanteras.

Sedan upploppen bröt ut i Husby har förortsvåldet varit en toppnyhet i världsmedia.

Nu går de hårt åt Sverige som beskrivs som en misslyckad socialiststat med hemmapappor som inte klarar att hantera upplopp.

Beundrats i åratal

På USA:s motsvarighet till Sveriges radio, NPR, beskrivs Sverige som ett av världens rikaste, mest stabila och problemfria länder, ett land som "beundrats av världen i åratal".

Men med rubriken "Upplopp i Sverige. Just det. Sverige" menar NPR.org att Sverige genomgår självrannsakan i ljuset av upploppen i Stockholms förorter.

Nordisk välfärdsmyt

Det liberala nyhetsnätverket CNBC skriver om upploppen med rubriken "Upplopp bryter ut i Sverige: Den nordiska väldfärdsmyten?".

I artikeln skriver CNBC att Sverige är mer förknippat med "hemmapappor än brinnande bilar och vandaliserade skolor".

Även bloggen Foreignpolicy.com beskriver Sverige med utmärkt sjukvård, könsneutrala dagis och generösa föräldraledigheter; ett "socialistiskt paradis" där "ingen har en aning om vad som ska göras med oron i landet – bortsett från att be".

Med rubriken "Multikulturalism misslyckas" har ett av världens största internationella nyhetsnätverk, Russia today, ägnat nästan halva sin artikel om upploppen åt citat från nationaldemokraternas ordförande Marc Abramsson.

Publicerad: