Smällande fågelskrämma får grannsämja att explodera

NYHETER

En gasdriven fågelskrämma har startat en grannfejd i halländska Trulstorp.

Boende polisanmälde skrämman som smäller flera gånger i minuten.

– Det är som kinesisk tortyr, säger grannen Mårten Axelsson.

Det närmar sig skörd och det gäller att hålla fåglarna borta. Men en gasdriven fågelskrämma har blivit ett orosmoment – även för grannarna i Trulstorp utanför Laholm, skriver Hallandsposten. Efter att skrämmorna i nästan två dygn levererat höga smällar ett par gånger i minuten rasar boende i närheten.

– Vi bor 500 meter ifrån källan och det kändes som ett pistolskott runt hörnan. Några andra bor precis vid fältet och det gick hela natten. Då är det illa, säger en av grannarna som polisanmält skrämman till Aftonbladet. Andra boende i Trulstorp har haft svårt och sova på grund av det ojämna knallandet.

”Fyra gånger ett hagelgevär”

Mårten Axelsson bor precis bredvid åkern som skrämman står på. Han säger att det varit svårt att ens tänka när den pangat på.

– Om man tänker sig fyra gånger så högt som en hagelbössa, beskriver han ljudet som han menar har hållit på till sent på natten. Hans dotter Felicia jobbar natt och har heller inte kunnat sova om dagarna när skrämman varit igång.

Bonden som har sin skrämma utanför Mårtens gård tycker att det är en ”bagatell” och att grannarna är överkänsliga.

– Det är så jävla dumt att jag inte har några kommentarer till det, säger han.

– Det har blivit fel helt enkelt. Vi har grödor vi ska skydda och sen om det smäller en eller annan gång så har det ingen betydelse.

Ingen polissak

Kenneth Persson, förundersökningsledare på polisen i Laholm, har tagit emot en polisanmälan om ofredande på grund av de högljudda skrämmorna.

– Jag har inte varit med om något liknande fall. Jag hade inte ens hört om gasdrivna fågelskrämmor, säger han. Han menar att anmälan är en fråga för kommunen.

– Anmälaren vill göra gällande att det stör dem och det kan jag förstå att det gör. Men i och med att det inte är riktat mot dem utan mot fåglarna så kommer inte vi kunna bevisa att det är riktat mot dem. Om man spelar hög musik och riktar högtalarna mot någon då är det ett ofredande, förklarar han.

Motverkar fågelskit i ärtorna

Skrämmorna har smällt igång en het grannfejd. En ärtodlare har själv polisanmält en man som ringt och hotat om att slänga hans skrämma i ån. Han menar att gasfågelskrämmor är nödvändigt för att ”man inte vill ha fågelskit i ärtorna”. Han säger att det blivit en explosion av fåglar i år då kommunen inte bedrivit skyddsjakt som de brukar. Därför har man börjat använda gasfågelskrämmor.

– Fastän jag har vittnen på att jag bara haft igång skrämman mellan 6 och 22 om dagarna så ringer folk och är förbannade. När den har varit igång i en halv dag så vänjer man sig. Det är precis som att bo bredvid en väg – tillslut hör man inte att bilarna swischar förbi, säger odlaren.

Men Mårten tror aldrig att han skulle vänja sig vid de ojämna knallarna.

– Det går inte ens att kolla på tv. Är det någonting som är statiskt så vänjer sig hörseln, men inte om det smäller var fyrtionde sekund. Då vaknar man till varje gång hur trött man än är – det är som kinesisk tortyr där man får en droppe i pannan var tjugonde sekund, säger han.