Småpartier mot M om försvaret

Försvarsministern kritiserar partiernas slutsatser

Alla småpartierna i Alliansregeringen går nu mot Moderaterna i försvarspolitiken.

Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill utvidga försvaret.

Moderaterna avvakta.

Debatten om det svenska försvaret har fått ny glöd. I går gick Folkpartiets ordförande, Jan Björklund, ut med ett krav på en omfattande upprustning av försvaret – för att skydda Sverige mot Ryssland.

– Mot bakgrund av utvecklingen i Ryssland behöver den svenska förmågan att skydda vårt eget land återigen stärkas, skriver han i dag i sitt nyhetsbrev.

Går mot Reinfeldt

Det går helt stick i stäv med Moderaternas ståndpunkt. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har tidigare tonat ned hotet och kallat försvaret för ett särintresse.

– Försvarsberedningen har kommit fram till att det inte är något isolerat anfallshot mot Sverige, sa han då till Aftonbladet.

Men det är inte bara Folkpartiet som tar strid mot Moderaterna. Kristdemokraternas Mikael Oscarsson var inte sen med att hålla med FP.

– När det gäller ekonomin är det uppenbart att vi har stora utmaningar framför oss. Det gäller både i form av Rysslands upprustning, att det svenska försvarsmaterialet är föråldrat och att personalförsörjningen ser ut att bli dyrare än väntat. Då är det nästan omöjligt att försvaret ska kunna klara sig på samma pengar som i dag. Men hur mycket mer som behövs är för tidigt att säga ännu, säger Oscarsson.

Slutsatser kritiseras

Centerpartiet har inget klart besked ännu, men uppger att det kommer behövas mer resurser. Partiets försvarspolitiske talesman Staffan Danielsson:

– Vi håller just nu på att diskutera och analysera de här sakerna i försvarsberedningen. Och vi får se var vi landar, men det är för tidigt att redan nu sätta ned foten vad gäller inriktning på försvaret och eventuellt mera pengar, säger Danielsson till TT.

Försvarsminister Karin Enström (M) vill inte dra några slutsatser utan invänta Försvarsberedningens arbete. Istället kritiserar hon småpartierna:

– Jag tycker inte det är konstigt att de olika partierna har egna diskussioner och arbetsgrupper om olika politikområden. Däremot är det konstigt att redan nu uttala sig om vilka slutsatser man ska komma fram till, säger försvarsminister Karin Engström (M) till Dagens Nyheter.

Publisert: