Näringslivets attack mot Löfven

Sågar S-ledarens förslag för jobben

Stefan Löfven vill göra jobbfrågan till socialdemokraternas huvudfråga.

Nu efterlyser Svenskt Näringsliv konkreta förslag för företagandet.

– Han verkar ha glömt att det är företagen som skapar jobben, säger Annika Lundius, vice vd.

Bland det första Stefan Löfven gjorde som ny partieldare för Socialdemokraterna var att attackera regeringen för näringslivspolitiken. Under sitt första år som partiledare har han gång på gång poängterat svenska företags betydelse för jobben. Budskapet upprepades i Dagens Nyheter i går där han än en gång slog fast att han vill bygga allianser med näringslivet.

Frostig relation

S-ledarens tydliga fokus har gått hem bland Sveriges direktörer. Relationen mellan alliansregeringen och näringslivet har stundtals varit mycket frostig.

– Det var jättepositivt och glädjande att Stefan Löfven betonade företagens betydelse för jobben och välfärden, säger Annika Lundius, vice vd i Svenskt Näringsliv.

Men nu växer irritationen.

– Han har inte riktigt levererat. Jag saknar breda konkreta åtgärder för ökat företagande. Det är ändå företagen som bygger arbetstillfällena.

På rätt väg

Hon kritiserar flera av förslagen i Socialdemokraternas skuggbudget från i höstas, bland annat att S inte vill sänka bolagsskatten lika mycket som regeringen.

– Lösningen är inte att prata. Lösningen är att företagen vågar investera, att de kan hitta rätt personal, får tillgång till kapital och att infrastrukturen fungerar.

Men det är saker han har betonat?

– Jo, men då måste han tala om vad det innebär. Istället har det kommit sådant som går i motsatt riktning.

Industrimannen Sverker Martin-Löf, bland annat ordförande i Industrivärden, tycker dock att S-ledaren är på rätt väg.

– Han har tydliggjort att näringslivet är motorn för välfärden. Det har inte så många andra politiker lyckats med. Sen har han också poängterat att det är det privata företagandet som är väsentligt för Sveriges långsiktiga utveckling.

Publisert: